Proiectul Roşia Montană revine în discuţie. La minister s-a instalat un susţinător al mineritului

După ce Andrei Gerea a părăsit postul de ministru al Economiei, liderul PNL Crin Antonescu a anunţat că urmaşul acestuia, Teodor Atanasiu, un susţinător declarat al industrialismului dur şi al extinderii mineritului, are ca misiune principală să găsească o soluţie pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană, scrie Deutsche Welle.
Andrei Pricopie
12.02.2014

alte articole

Proteste împotriva exploatării cu cianură de la Roşia Montană (Gela Lazăr/Epoch Times)
Andrei Pricopie
12.02.2014

După ce Andrei Gerea a părăsit postul de ministru al Economiei, liderul PNL Crin Antonescu a anunţat că urmaşul acestuia, Teodor Atanasiu, un susţinător declarat al industrialismului dur şi al extinderii mineritului, are ca misiune principală să găsească o soluţie pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană, scrie Deutsche Welle.

Astfel, anunţul lui Antonescu reprezintă prima referire oficială la acest subiect în 2014, după ce acesta fusese îngheţat după respingerea în Parlament a legii minelor la începutul lunii decembrie a anului trecut. Indiferent de motiv, fostul ministru Gerea nu s-a implicat în subiect, astfel că proiectul RMGC a rămas în aşteptare.

Andrei Gerea a publicat la sfârşitul săptămânii trecute bilanţul activităţii sale de 3 luni şi jumătate în care scria: „Am intrat în dezbatere cu Legea minelor şi pe fondul unei agitaţii pe Roşia Montană. Aş vrea să spun că Legea minelor nu este dedicată exploatării de la Roşia Montană. Preocuparea noastră pentru legea minelor vine din nevoia de renaştere a mineritului. România are nevoie de dezvoltarea mineritului de orice fel (...). Roşia Montană se poate face şi acum dacă îşi ia autorizaţiile de mediu sau de la Cultură. Roşia Montană nu aşteaptă niciun fel de lege de la Ministerul Economiei”.

Autorii proiectului de la Roşia Montană sperau ca prin intermediul legii respinse a minelor să obţină condiţii mult mai favorabile, cum ar fi în domeniul exproprierilor de terenuri, dar şi în ce priveşte alte lucrări cum ar fi mutarea cursurilor de apă, tăierea pădurilor etc. În prealabil, ar fi trebuit ca proiectul Gold Corporation să fie declarat prin legea minelor ca fiind de ”interes naţional”, ceea ce ar fi facilitat toate deciziile viitoare.

Cu ocazia conferinţei de presă în care Antonescu a anunţat remanierea acesta nu a explicat clar motivul pentru care l-a schimbat pe Andrei Gerea, însă a subliniat că viitorului ministru îi revine sarcina de a se implica în subiectul Roşia Montană.

Teodor Atanasiu, senator de Alba a dat impresia că este un partizan al extinderii mineritului. În toamna lui 2012 a catalogat legea trimisă de Guvern în Parlament ca fiind una „dezastruoasă” pentru că este dedicată unui singur proiect, cel al companiei Gabriel Resources, nefiind în gradul de a facilita şi alte investiţii.

Senatorul a propus să se facă o lege a minelor mult mai cuprinzătoare care să se adreseze oricărui investitor care vrea să vină în România. Noua lege ar trebui să cuprindă condiţiile de bază ale activităţii miniere cu privire la redevenţe, exproprieri, defrişări, astfel încât companiile să aibă un cadru legal ferm şi în acelaşi timp suficient de permisiv.

Teodor Atanasiu a declarat într-un interviu din noiembrie 2013, pentru Alba 24.ro, că susţine acele soluţii de natură să favorizeze deschiderea exploatării de la Roşia Montană.

„Eu cred că România are nevoie să-şi exploateze resursele astăzi, când poporului român i-e foame, când decalajul dintre noi şi celelalte ţări europene e mare şi trebuie estompat şi pentru asta trebuie să exploatăm toate resursele, dar în cadru legal, corect, cu eficienţă pentru cetăţean şi cu grijă pentru mediu”, a declarat acesta.

Problema este că, în contextul proiectului RMGC, ultimele condiţii amintite de Atanasiu, „eficienţă pentru cetăţean” şi „grijă pentru mediu”, nu par să fie atât de fundamentate în realitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor