Topirea Antarcticii este de neoprit, avertizează cercetătorii [video]
alte articole
Gheţarii din Marea Admundsen din Antarctica de vest s-au topit până în punctul în care nu mai pot fi salvaţi, au anunţat cercetătorii americani, precizând că topirea integrală a acestora va ridica nivelul mării cu 1,2 metri.
Cercetătorii din cadrul NASA au studiat topirea învelişului de gheaţă de pe continentul nordic de peste 40 de ani, ia predicţiile petru viitor sunt sumbre. „Acum, nimic nu o mai poate opri. Singura limită este cea dată de legile fizicii, ce stabilesc cât de repede se poate topi gheaţa”.
Topirea nordului îngheţat va ajunge în punctul maxim în aproximativ 80 de ani, au estimat cercetătorii, nivelul total al Oceanului Planetar putând să crească cu cel puţin 3 metri.
Cele mai importante cauze care au dus la creşterea temperaturilor, şi implicit la topirea accelerată a Antarcticii, sunt gazele de seră şi gaura din stratul de ozon de deasupra Polului Nord.
Conform oamenilor de ştiinţă, calota de gheaţă care acoperă Antarctica este veche de 52 milioane de ani. Recent, s-a descoperit că, în trecut, în Antarctica creştea o vegetaţie asemănătoare celei care de la tropice în epoca actuală, iar concentraţia bioxidului de carbon era de două ori mai mare decât cea din atmosfera de azi.
„Dacă emisiile curente de CO2 continuă neabătute prin arderea combustibilului fosil, concentraţiile de CO2 din atmosferă, aşa cum existau în trecutul îndepărtat, pot fi atinse în câţiva ani”, spune un studiu publicat în jurnalul Nature.
Creşterea nivelului mării ar putea forţa omenirea să abandoneze mai multe oraşe situate pe coastă, au avertizat cercetătorii.