Todiraşcu: În loc să-i protejeze pe cetăţeni de abuzuri, Avocatul Poporului protejează actuala clasă politică

Avocatul Poporului protejează actuala clasă politică în detrimentului cetăţenilor pe care ar trebui să îi apere, motiv pentru care trebuie demis, a fost mesajul transmis de senatorul Valeriu Todiraşcu, într-un discurs susţinut în faţa colegilor săi parlamentari.
Andrei Pricopie
11.12.2015

alte articole

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.12.2015

"Am solicitat conducerii Parlamentului să îl demită pe Avocatului Poporului. Din păcate, în loc să-i protejeze pe cetăţeni de abuzurile administraţiei de stat, Avocatul Poporului protejează actuala clasă politică, al cărei reprezentant este, împotriva poporului, privat astfel de posibilitatea de a se apăra.

Actuala clasă politică, clientă a feudalilor locali, a transformat populaţia ţării în cetăţeni aserviţi acestora", a declarat, în cadrul unui comunicat de presă, Valeriu Todiraşcu.

Cetăţenilor României le-a fost confiscat chiar şi dreptul de a-şi exercita liber voinţa prin vot democratic sau prin referendum, susţine senatorul, care aminteşte că:

1. Referendumul din anul 2009, validat de Curtea Constituţională, nu a fost pus în aplicare de Parlamentul României, care a votat o lege a alegerilor parlamentare conform căreia numărul de parlamentari va fi de aproximativ 460 în loc de 300, cât au cerut cetăţenii la acest Referendum. Avocatul Poporului, manifestându-şi dispreţul pentru votul cetăţenilor, nu a atacat la CCR această lege, deşi i s-a cerut aceasta, în repetate rânduri, de către cetăţenii indignaţi de nerespectarea votului lor.

2. Legea alegerilor locale încalcă principiile democratice, prevăzând posibilitatea câştigării alegerilor de către candidaţii la funcţia de primar într-un singur tur de scrutin, chiar cu mai puţin de 30% din voturile exprimate. Avocatul Poporului nu a considerat necesar să apere democraţia în România prin sesizarea CCR privind neconstituţionalitatea acestei legi.

3. Cetăţenii români din afara graniţelor au fost privaţi de dreptul de vot la alegerile prezidenţiale din 2014 şi vor fi în continuare privaţi de acest drept printr-o lege a votului prin corespondenţă care cere trei deplasări la consulate pentru cei care doresc să voteze şi printr-o lege a alegerilor parlamentare care prevede numai 6 parlamentari la un total de peste 3 milioane de cetăţeni, deşi aceeaşi lege prevede, pentru cetăţenii din interiorul ţării, o normă de reprezentare de 1 senator la 168.000 de locuitori şi 1 deputat la 73.000 de locuitori.

Todiraşcu arată că, dacă românii din afara ţării ar beneficia de aceeaşi normă de reprezentare, luându-se în calcul numărul românilor cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării conform Anuarului statistic din 2013, acest lucru ar presupune, pentru diaspora, cel puţin 14 mandate de senator şi 32 mandate de deputat. Nici pentru cetăţenii români din afara ţării Avocatul Poporului nu s-a deranjat să sesizeze CCR.

"Neatacând la CCR Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului vădit neconstituţionale şi demonstrate ca fiind neconstituţionale ulterior, când s-a încercat transformarea lor în lege, în Parlament, Avocatul Poporului s-a descalificat în continuare, în repetate rânduri, prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu.

În consecinţă, cetăţenii nu au putut să se apere în faţa abuzurilor Guvernului care a încălcat prevederile Constituţionale, a legiferat în domenii în care nu avea acest drept şi a promovat ordonanţe de urgenţă în cazuri care nu reprezentau urgenţe", a subliniat senatorul partidului Noua Republică.

Cu actualul Avocat al Poporului în funcţie, Todiraşcu susţine că legea fundamentală a României - Constituţia - este încălcată frecvent in procesul de legiferare, statul de drept este periclitat, drepturile fundamentale ale cetăţenilor sunt nesocotite de către instituţiile statului.

"Deşi populaţia a cerut în stradă demisia Avocatului Poporului care nu şi-a îndeplinit îndatoririle şi a permis funcţionarea unui stat de tip feudal condus de actuala clasă politică nereformată, acesta nu intenţionează să se retragă şi să lase locul unui adevărat apărător al cetăţenilor.

Având în vedere toate acestea, am cerut conducerii Senatului României şi Camerei Deputaţilor să analizeze activitatea Avocatului Poporului, aşa cum prevede Constituţia României la art. 60: "Avocatul Poporului prezintă celor două Camere ale Parlamentului rapoarte, anual sau la cererea acestora", şi să îl demită pentru încălcarea legii şi nerespectarea atribuţiilor sale", a mai precizat Todiraşcu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor