Todiraşcu încearcă limitarea la două a mandatelor parlamentarilor

Senatorul Valeriu Todiraşcu de la Noua Republică a depus la Parlament o lege pentru limitarea la două a mandatelor parlamentarilor.
Senatorul Valeriu Todiraşcu
Senatorul Valeriu Todiraşcu (facebook.com)

Todiraşcu le-a propus colegilor săi parlamentari să-şi limiteze numărul mandatelor la două, fie ele consecutive sau nu, în mod similar cu cele ale Preşedintelui României, "pentru ca funcţia să nu devină o profesie şi pentru ca legăturile cu instituţiile statului să nu le permită abuzul", reiese dintr-un comunicat remis redacţiei.

"Mulţi cetăţeni ai României şi-au manifestat deja public dorinţa de a se limita numărul de mandate pentru parlamentari, semnând petiţia de aici, dar şi cerând aceasta în majoritatea protestelor stradale. Încrederea populaţiei în Parlamentul României este într-o continuă şi accentuată scădere, ceea ce compromite grav însuşi conceputul de democraţie din România.

Protestele populare demonstrează această neîncredere crescândă a cetăţenilor în clasa politică, reprezentată de membrii Parlamentului şi ai Guvernului", se arată în documentul citat.

Printre motivele compromiterii la care face referire, Todiraşcu menţionează:

1. Convingerea publicului, fundamentată pe numeroase exemple, că mulţi dintre parlamentari şi-au dorit obţinerea poziţiei pentru a avea o influenţă socială majoră, în scopul obţinerii de avantaje materiale sau pentru obţinerea unei imunităţi, reale sau imaginate, faţă de justiţie;

2. Constatarea faptului că mulţi parlamentari şi-au făcut o adevărată profesie din poziţia de reprezentant al poporului şi că preocuparea lor de bază în timpul mandatului este obţinerea unui nou mandat şi nu activitatea legislativă;

3. Constatarea lipsei unei activităţi profesionale susţinute şi recunoscute a unor parlamentari a căror unică preocupare a fost, înaintea alegerii, activismul politic;

4. Ruptura profundă între cetăţeni şi clasa politică alcătuită din reprezentanţii lor în Parlament;

5. Apartenenţa celor care câştigă de obicei alegerile parlamentare păturii privilegiate a societăţii, pătura oamenilor politici, unde nu pătrund cu uşurinţă profesioniştii adevăraţi şi cetăţenii cu calităţi umane superioare.

Potrivit comunicatului remis de Noua Republică, preşedintele României poate beneficia de maximum două mandate pentru ca funcţia sa să nu devină o profesiune şi pentru ca legăturile cu instituţiile statului, pe care le presupune funcţia, să nu permită abuzul. Limitarea numărului de mandate ale parlamentarilor la două, consecutive sau nu, ar evita aceleaşi capcane valabile şi pentru aceştia.

Constituţia României prevede limitarea mandatelor pentru funcţia de Preşedinte al României şi această prevedere nu este considerată o limitare a dreptului de a fi ales.

"În consecinţă, limitarea numărului de mandate pentru un parlamentar, deputat sau senator, nu ar trebui, în mod similar, să fie interpretată ca limitare a dreptului constituţional de a fi ales. Parlamentul este cea mai importantă instituţie care asigură conducerea democratică a unui stat.

Pentru îmbunătăţirea activităţii parlamentare şi pentru creşterea încrederii populaţiei în Parlament, ar fi necesar ca cei aleşi să fie membri ai diverselor pături sociale, persoane profund ancorate în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor simpli, oameni cu profesiuni recunoscute şi respectate, profesionişti care se pot întoarce oricând la activitatea lor anterioară, oameni generoşi care au hotărât să îşi dedice 4 sau 8 ani din viaţa lor pentru a sluji interesele societăţii, după care să se reintegreze în grupul social de unde au provenit", se arată în comunicatul de presă.

Limitarea carierei de parlamentar la cel mult două mandate ar duce, potrivit partidului Noua Republică, la primenirea continuă a clasei politice, la păstrarea legăturilor între parlamentari şi cei pe care aceştia îi reprezintă, la deplasarea preocupării predominante a parlamentarului de la ţelul de a câştiga un nou mandat, către încercarea de a reprezenta cât mai bine interesele alegătorilor săi şi ale ţării în general. După unul sau cel mult două mandate în slujba cetăţenilor, parlamentarii se pot întoarce în societate fără a fi respinşi de aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne