Încrederea în DNA e pe val. Plouă cu sesizări din partea cetăţenilor, iar tentativele anticorupţie ale politicienilor au eşuat

Încrederea cetăţenilor în actul de justiţie este reflectată în numărul din ce în ce mai mare de sesizări pe care le formulează, susţine DNA în cadrul unui comunicat remis cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţie.
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
09.12.2015

"Numărul tot mai mare de sesizări înregistrate de la persoanele fizice sau juridice în ultimii doi ani la DNA arată că tot mai mulţi oameni înţeleg efectele nocive ale corupţiei şi refuză să mai tolereze practicile ilegale de care se lovesc.

În anul 2015, numărul sesizărilor de la cetăţeni şi persoane juridice a fost cu 40% mai mare decât anul trecut, iar în anul 2014 a crescut cu 75% faţă de anul precedent", se arată în comunicatul DNA.

Instituţia condusă de procurorul şef Laura Codruţa Kovesi are obiectivul de a combate corupţia la nivel înalt, lucru pe care susţine că îl face din ce în ce mai bine. În ultimii zece ani au fost trimise în judecată peste 8.000 de persoane, dintre care 5.000 au fost condamnate definitiv.

"Printre cei pedepsiţi pentru fapte de corupţie figurează numeroşi demnitari de rang înalt, ceea ce arată că principiul 'nimeni nu este mai presus de lege' devine realitate în România. Combaterea corupţiei răspunde unui interes major al societăţii pe care cetăţenii îl înţeleg şi îl asumă tot mai mult în ultima perioadă.

Investigaţiile desfăşurate de DNA au expus scheme, practici şi mecanisme de drenare a resurselor statului în beneficiul unei categorii restrânse de privilegiaţi şi în detrimentul majorităţii populaţiei", se mai menţionează în comunicat.

Agenţia anticorupţie notează că anchetele la nivel înalt au provocat reacţii adverse din partea celor vizaţi, persoane cu putere, influenţă şi notorietate, însă tentativele de a limita eficienţa instituţiei, de a reduce drastic instrumentele legale de care dispun procurorii sau chiar de a bloca anchetele au eşuat, asta şi datorită susţinerii din partea societăţii civile, cea care a exprimat interesul publicului.

"Tot interesul publicului este acela care a plasat dezbaterea despre corupţie ca prioritate pe agenda publică. Sprijinul unei majorităţi importante a populaţiei, provenit din încredere şi speranţă, reprezintă un context adecvat pentru realizarea unei schimbări profunde de mentalitate care să pună preţ pe corectitudine, merite şi respectarea legii.

Atâta vreme cât independenţa procurorilor şi stabilitatea instituţională a DNA se vor menţine, instituţia îşi va continua activitatea în mod corect şi profesionist, pentru asigurarea unui act de justiţie corect, echilibrat, fără partizanat, în beneficiul statului de drept şi cetăţeanului român", se mai arată în comunicatul DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor