Titus Corlăţean critică stereotipurile din presa britanică despre români

Tonul dezbaterii cu privire la migraţia dinspre România şi Bulgaria către Marea Britanie îl nemulţumeşte pe ministrul român de externe Titus Corlăţean, care denunţă o serie de stereotipuri despre români vehiculate de presă, ca "cerşetori" şi "criminali".
Ministrul de externe român, Titus Corlăţean. (ATTILA KISBENEDEK / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
12.02.2013

Tonul dezbaterii cu privire la migraţia dinspre România şi Bulgaria către Marea Britanie îl nemulţumeşte pe ministrul român de externe Titus Corlăţean, care denunţă o serie de stereotipuri despre români vehiculate de presă, ca "cerşetori" şi "criminali", relevă BBC News Online.

"Acest tip de dezbatere în cadrul societăţii britanice este destul de surprinzătoare, iar noi o regretăm", a declarat şeful diplomaţiei române pentru BBC.

Ministrul Corlăţean şi-a declarat frustrarea şi faţă de apariţiile în presă a unor articole care-i prezintă pe români, în mod stereotip, drept "criminali" sau "cerşetori" sau care fac estimări cu privire la venirea unui val de imigranţi români şi bulgari în Marea Britanie, începând din 2014, sunt exagerate.

Mulţi români care muncesc în străinătate joacă un rol valoros în economiile altor ţări, inclusiv în Marea Britanie, unde sunt peste 2.000 de doctori, a explicat ministrul pentru BBC.

"Nu sunt imigranţi, sunt cetăţeni europeni cu drepturi depline", a mai declarat ministrul român de Externe.

Corlăţean a minimizat în interviu unele aluzii cu privire la apariţia unei "rupturi" diplomatice cu Londra şi a precizat că a discutat cu oficiali britanici, de mai multe ori, subiecte legate de migrare, inclusiv cu omologul său William Hague.

"Am primit asigurări clare potrivit cărora Marea Britanie respectă libertatea de mişcare a românilor şi bulgarilor şi va respecta tratatele europene", a mai declarat ministrul.

Restricţiile tranzitorii în domeniul libertăţii de mişcare impuse celor două ţări la aderarea la Uniunea Europeană (UE), la 1 ianuarie 2007, expiră în 31 decembrie 2013 şi, în acest context, asupra Guvernului britanic sunt exercitate presiuni să prevină un "val semnificativ" de imigranţi.

Aproximativ trei milioane de români muncesc în diverse ţări din UE conform unor estimări, iar cei mai mulţi analişti de la Bucureşti argumentează că marea majoritate a celor care doresc să imigreze au făcut-o deja, relevă BBC.

Destinaţiile preferate de români sunt Spania şi Italia, datorită unor legături culturale, ci nu Regatul Unit, mai subliniază jurnalistul de la BBC.

Pe de altă parte, o asociaţie germană a oraşelor a avertizat recent, într-un raport, că municipalităţile germane depun eforturi pentru a absorbi un flux de imigranţi din România şi Bulgaria, în special membri ai comunităţii rome, mai menţionează BBC.

Însă autorităţile române insistă asupra faptului că persoanele care intenţionează să comită abuzuri asupra sistemului reprezintă o mică parte dintre imigranţi, avertizând asupra riscului ca restul să fie afectaţi de eventuale măsuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor