The Independent: 'Românii'au devenit un cuvânt 'murdar' la Whitehall

Ministerul britanic de Interne examinează în privat posibilul impact al ridicării restricţiilor pentru românii şi bulgarii care doresc să locuiască şi să muncească în Marea Britanie, relatează cotidianul britanic The Independent, care titrează '''Românii' au devenit un cuvânt murdar'' la Whitehall (executiv).
Vedere generală a Parlamentului britanic. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.02.2013

Ministerul britanic de Interne examinează în privat posibilul impact al ridicării restricţiilor pentru românii şi bulgarii care doresc să locuiască şi să muncească în Marea Britanie, relatează cotidianul britanic The Independent, care titrează '''Românii' au devenit un cuvânt murdar'' la Whitehall (executiv).

Guvernul britanic recunoaşte în privat că problema este toxică din punct de vedere politic pentru coaliţia aflată la guvernare, subliniind că există semnale că Partidul Independenţei din Marea Britanie (UKIP) încearcă să exploateze subiectul legând imigraţia de Uniunea Europeană.

Numai un număr limitat de persoane din Bulgaria şi România ar urma să călătorească în Marea Britanie anul viitor, atunci când restricţiile privind libertatea de circulaţie a cetăţenilor cele două noi state membre ale UE vor fi ridicate, consideră înalte surse guvernamentale.

Dar subiectul preocupă Whitehall, iar Biroul Legalizări din cadrul Ministerului Afacerilor Externe britanic (''Foreign and Commonwealth Office'' (FCO)) a comandat o cercetare privată cu privire la posibile cereri adresate serviciilor publice de către nou-veniţi.

Deşi FCO a preluat iniţiativa în această problemă, Ministerul de Interne a organizat discuţii interne privind potenţialul efect al încetării restricţiilor, în ianuarie anul viitor. Una dintre problemele aflate pe agendă este dacă familii de romi ar putea încerca să scape de sărăcie şi discriminare în România venind în Marea Britanie.

Miniştrii sunt precauţi însă legat de emiterea de previziuni despre potenţialul număr de nou-veniţi.

'Nu cred că ne veţi vedea intrând în jocul numerelor. Este într-adevăr imposibil de ştiut, dar impresia noastră este că numărul celor care vor veni aici va fi destul de redus', a afirmat un ministru.

'Nu este posibil şi ar fi inutil să spunem că anticipăm 'x' număr de persoane care vor veni într-o anumită parte a ţării, într-un anumit moment al anului. Consensul este că ar fi incredibil de imprecis', a declarat o sursă din Whitehall.

Oficiali din Ministerul de Interne cred că este mai probabil ca românii să fie atraşi de Italia şi Spania, ţări cu care au legături de limbă şi unde sunt deja stabilite comunităţi mari. Ţări ca Germania, Austria şi Ungaria s-ar putea dovedi atractive, de asemenea, datorită apropierii de România. Se consideră că cel mai probabil bulgarii ar alege Grecia sau Spania pentru a munci.

FCO a comandat ''National Institute of Economic and Social Research'' să examineze posibilul efect al ridicării ''controalelor tranzitorii' privind România şi Bulgaria. Organismul a finalizat un proiect de raport, care este analizat de funcţionarii publici ce au asigurat legătura cu ambasadele Marii Britanii de la Bucureşti şi Sofia pentru a examina orice dovezi privind persoane care se pregătesc să caute un loc de muncă în Regatul Unit, anul viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor