Ponta: Sunt furios că s-a dat vina pe România în scandalul "Lasagna" , am fost suspecţii de serviciu

Victor Ponta
Victor Ponta (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Epoch Times România
11.02.2013

Premierul Ponta a declarat la ministerul Agriculturii că este "furios" că firmele franceze au dat vina pe România în scandalul lasagnei cu carne de cal şi a subliniat că nu vom accepta statutul de "suspectul de serviciu din Europa de Est".

În cadrul conferinţei de presă la care a participat alături de Daniel Constantin, Ponta a fost întrebat de un jurnalist străin dacă e furios că se dă vina pe România, dat fiind că, aşa cum afirmease înainte în timpul briefingului, s-a dovedit că procesatorii români de carne nu au lucrat direct cu cele franceze.

"Nu sunt furios, sunt foarte furios (, s-a exprimat Ponta în engleză, n.r.), că sunt arătate cu degetul state care au poate o politică de PR mai slabă. E un lucru care mă supără. Dar primul lucru, cel mai important era să verificăm dacă suntem într-adevăr vinovaţi. Eu nu vreau ca România dacă greşeşte ceva să nu-şi recunoască vina, aşa încât primele acţiuni au fost de verificare pe teren a respectivelor abatoare, a modului în care se respectă regulile europene, acum după ce avem confirmarea faptului că nu există nicio deficienţă constatată în România sigur că putem trece la stadiul al doilea, în care reproşăm noi şi în care cerem ca cei care sunt vinovaţi cât mai repede să fie traşi la răspundere", a răspuns primul-ministru.

"Este absolut să acceptăm să fim suspecţii de serviciu. România va pune la dispoziţie imediat toate documentele şi toate datele pentru a se identifica acolo unde este, eu nu pot să spun că e în Franţa sau în Luxemburg, dar acolo unde s-a comis frauda pentru a fi identificaţi cei vinovaţi. E în interesul direct al României -după ce am verificat că nu există o vinovăţie a noastră de a se stabili adevărata vinovăţie", a adăugat Ponta.

Întrebat dacă e de părere că s-a încercat discreditarea României, Ponta a negat. "Nu, nu cred în scenarii. Cred că cineva când e vinovat încearcă să paseze în altă parte vinovăţia".

"Cred că dacă România va tace şi nu este suficient de transparentă şi hotărâtă rămâne la noi vinovăţia, ori acum am vrut să fim chiar agresivi pe acest subiect ca să nu se închidă lucrurile la suspecţii de serviciu din Estul Europei. De data aceasta, noi ne-am făcut treaba şi standardele au fost respectate", a subliniat Ponta.

În Marea Britanie a izbucnit un scandal legat de faptul că o marcă de lasagna care ar trebui să conţină carne de vită conţinea carne de cal, iar produsul era fabricat de compania franceză Comigel. Reprezentanţii acestei companii au susţinut că foloseau carne provenită de la un producător român şi că nu au ştiut că au cumpărat cal, ci vită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor