"The Sun" fabulează deja: Caii din România sunt de obicei infectaţi cu o boală similară SIDA la oameni

Presă străină la un chioşc de ziare. (Justin Sullivan / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
11.02.2013

Cotidianul tabloid "The Sun" susţine în ediţia electronică de luni despre caii din România, ţară suspectată de furnizarea cărnii de cal găsite în loc celei de vită în produse din Marea Britanie, că sunt de obicei infectaţi cu o boală similară SIDA la oameni.

Maladia denumită anemia infecţioasă ecvină nu reprezintă o ameninţare directă pentru oameni, însă poate sugera existenţa altor probleme de sănătate, relevă jurnalistul Jack Losh de la "The Sun", adăugând că este răspândită prin înţepături de insecte, sânge, spermă, salivă, fecale, lapte şi echipament veterinar contaminat.

Autorul mai scrie că nu există niciun tratament pentru această boală, adesea mortală, cunoscută şi sub numele de febra de mlaştină, care se poate transmite inclusiv în timpul gestaţiei.

Proprietarii britanici sunt obligaţi să anunţe veterinarul dacă suspectează o infectare a cailor lor, iar două cabaline au fost ucise - în Devon şi în Cornwall - după ce au fost diagnosticaţi, în octombrie, mai relevă publicaţia.

Cotidianul mai informează că un oficial de rang înalt din cadrul Partidului Conservator i-a îndemnat duminică seara pe britanici să cumpere doar carne de vită de origine britanică, în contextul unor temeri tot mai mari faţă de importurile de carne din UE, citând-o pe Anne McIntosh, preşedinta Comisiei parlamentare pentru Mediu, Alimente şi Afaceri Rurale.

Anne McIntosh a cerut duminică un moratoriu asupra cărnii de provenienţă europeană până la încheierea acestei crize.

"Carnea noastră nu este implicată (în scandal) şi ar trebui să cumpărăm carne (de provenienţă) locală", o citează tabloidul britanic pe oficiala care a îndemnat la "boicotarea UE şi cumpărării de carne de vită britanică".

Ulterior, ministrul Mediului, Owen Paterson, a respins introducerea unui asemenea moratoriu, ca fiind "nepermis de regulile Pieţei Europene Comune", mai precizează tabloidul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor