Tiberiu Niţu: dosarul Revoluţiei este în curs de soluţionare. Ion Iliescu nu a fost audiat

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, miercuri, zi în care se comemorează 25 de ani de când la Timişoara a început să curgă sânge de martir, că tergiversatul dosar al Revoluţiei din 1989 este în curs de soluţionare şi că fostul preşedinte Ion Iliescu nu a fost audiat în acest caz, relatează Mediafax.
Cadavrele celor omorâţi la Revoluţie, Bucureşti, decembrie 1989 (AFP/Getty Images)
Loredana Diacu
17.12.2014

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, miercuri, zi în care se comemorează 25 de ani de când la Timişoara a început să curgă sânge de martir, că tergiversatul dosar al Revoluţiei din 1989 este în curs de soluţionare şi că fostul preşedinte Ion Iliescu nu a fost audiat în acest caz, relatează Mediafax.

"Dosarul este în curs de soluţionare la Secţia Parchetelor Militare. Nu a fost audiată persoana respectivă (Ion Iliescu - n.r.)", a declarat Niţu, răspunzând unor întrebări după şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Reamintim că în martie 2014, Tiberiu Niţu anunţa că dosarul Revoluţiei va fi trimis de la Secţia de Urmărire Penală la Secţia Parchetelor Militare, în baza prevederilor din noul Cod de procedură penală, pentru a fi continuate cercetările şi promitea că urmărirea penală nu va fi afectată.

Niţu a mai declarat la momentul respectiv că, odată cu trimiterea dosarul la Parchetul Militar, nu va fi afectat calendarul stabilit în urma unei decizii CEDO.

Decizia CEDO

În mai 2011, statul român a fost condamnat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în procesul intentat de Asociaţia "21 Decembrie" şi de alte persoane, pentru încălcarea dreptului la viaţă şi la respectarea vieţii private, legat de ancheta în dosarul Revoluţiei.

CEDO a decis că autorităţile române au încălcat articolele 2 şi 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, referitoare la dreptul la viaţă şi, respectiv, la viaţa privată şi de familie şi a dispus că statul român să acorde despăgubiri de 15.000 de euro către Nicolae şi Elena Vlase, pentru încălcarea articolului 2, în ancheta privind moartea fiului lor, precum şi de 6.000 de euro preşedintelui Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, pentru încălcarea articolului 8, întrucât SRI nu i-a răspuns unei solicitări privind interceptarea sau nu a telefonului ori dacă a fost filat. De asemenea, Guvernul român trebuie să plătească 20.000 de euro avocaţilor Antonie Popescu, Ioana Sfîrăială şi Ionuţ Matei, care l-au reprezentat pe Mărieş.

Soţii Vlase sunt părinţii unui tânăr de 19 ani, ucis în timpul Revoluţiei din decembrie 1989 la Braşov, în cadrul unei manifestaţii anticomuniste reprimate de forţele de ordine iar Teodor Mărieş a acţionat statul în judecată în calitate de participant la manifestaţiile anticomuniste din timpul Revoluţiei.

Preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie" a susţinut că, în 1990, a fost supravegheat ilegal de autorităţile statului, care i-au interceptat telefonul iar CEDO a stabilit că România are o legislaţie necorespunzătoare în ceea ce priveşte colectarea şi păstrarea datelor personale de către serviciile secret iar autorităţile române nu au respectat dreptul la viaţă privată a lui Mărieş şi nu numai.

Judecătorii CEDO au avertizat şi asupra faptului că în 2006 încă mai existau date confidenţiale culese de serviciile secrete în 1990, referitoare la Mărieş, arată Mediafax.

În ceea ce priveşte moartea lui Nicuşor Vlase, fiul soţilor Vlase, CEDO a criticat faptul că ancheta a durat peste 20 de ani şi că autorităţile române au clasificat, în mod nejustificat, anumite informaţii esenţiale drept "secret" sau "strict secret", iar , părinţii victimei nu au fost ţinuţi la curent cu mersul anchetei sau cu închiderea sa.

După publicare, decizia CEDO a intrat sub supravegherea specială a Serviciului de Executări de pe lângă Consiliul Europei şi, potrivit Gândul, în aprilie 2013, Parchetul General s-a angajat oficial în faţa acestui for în privinţa unui calendar pentru investigarea crimelor de la Revoluţie.

Unsprezece luni mai târziu, în martie a.c. dosarul Revoluţiei române a fost transferat însă la Parchetul Militar. Niţu a promisatunci că urmărirea penală în dosar nu va fi afectată în urma retrimiterii cauzei la Parchetul Militar, însă asociaţiile de revoluţionari au fost însă de cu totul altă părere, acuzând că procurorii militari nu au nici un interes în trimiterea în judecată a vinovaţilor.

"Acest lucru nu face decât să tergiverseze finalizarea dosarului, ceea ce nu este bine, întrucât dosarul se află sub monitorizarea instituţiilor europene în urma deciziilor CEDO pronunţate în favoarea Asociaţiei 21 Decembrie şi a părţilor vătămate în perioada revoluţiei.", a declarat în martie 2014 Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei, pentru Epoch Times.

Ion Iliescu

Mărieş a mai acuzat de-a lungul timpului faptul că Ion Iliescu (cel care nu a fost încă audiat în dosarul Revoluţiei n.r. ) şi o serie de lideri liberali din timpul guvernării lui Tăriceanu „au sugrumat dosarele crimelor din decembrie 1989” şi l-au eliminat pe procurorul militar Dan Voinea din aceste dosare. Mulţi dintre participanţii la Revoluţie l-au incriminat pe Ion Iliescu în diverse moduri şi l-au acuzat de crime, a mai declarat Mărieş.

De altfel, lui Iliescu, acuzat că a furat Revoluţia română şi că a adus minerii să impună "ordinea" în Capitală cu ciomegele, i s-a strigat recent în faţa "Criminalule!"

"Criminalule! Unde este dosarul Revoluţiei? Mincinosule, manipulatorule! Cine a tras în noi în 21 şi 22? Ai minţit un sfert de veac un popor întreg. Criminalule! Eşti un dictator! Au murit degeaba pentru tine! Eşti un comunist murdar de sânge. Dacă nu vei fi judecat de noi, vei fi judecat de istorie şi de urmaşii mei. Iliescu judecat pentru sângele vărsat". i-a strigat lui Iliescu tânărul activist Alexandru Alexe, după ce fostul preşedinte a susţinut o alocuţiunea la masa rotundă "25 de ani de libertate" organizată de Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor