Comemorarea a 25 de ani de la Revoluţie, întreruptă de un grup de revoluţionari în semn de protest
alte articole
Un grup de revoluţionari condus de Dumitru Dincă a perturbat miercuri şedinţa solemnă de la Parlament dedicată comemorării a 25 de ani de la Revoluţie, nemulţumiţi de faptul că nu au fost lăsaţi să ia cuvîntul. Unul dintre ei a ameninţat că se va arunca de la balcon în semn de protest, relatează Mediafax.
Grupul revoluţionarilor, din care făcea parte Dumitru Dincă şi Gheorghe Zainea, a fost format din aproximativ 14 persoane şi a fost invitat la parlament de către deputatul PNL Petre Roman, primul premier al României post-decembriste.
După terminarea discursului susţinut de Petre Roman, revoluţionarii de la balcoanele sălii de plen au început să strige mesaje precum: ”Vă bateţi joc”, ”Să vă fie ruşine!”, ”V-aţi îmbogăţit!”, şi ”Aţi furat ţara!”.
Potrivit Mediafax, grupul de revoluţionari s-a declarat nemulţumit că revoluţionarii invitaţi de către grupul PSD au fost lăsaţi să stea în sala principală de plen, în timp ce ei au fost trimişi la balconul de la etajul doi, de unde nu se putea auzi discursul parlamentarilor, şi de faptul că ei nu pot lua cuvântul. Printre cei trimişi la etaj de către angajaţii Camerei se află şi un revoluţionar în scaun cu rotile.
Vicepreşedintele Camerei, Marian Neacşu, a solicitat aparatului tehnic să se facă ordine şi l-a rugat pe Petre Roman să participe la calmarea invitaţilor săi. Roman şi-a cerut scuze parlamentarilor pentru ”ieşirile camarazilor săi” şi revoluţionarilor pentru că n-au fost lăsaţi să vorbească de la tribuna Parlamentului.
“Opriţi-vă, vă rog! Am obligaţia să ofer scuzele mele pentru aceste ieşiri ale camarazilor mei: domnul Dincă şi domnul Zainea. Domnul Zainea a fost arestat, bătut la Jilava şi este în scaun cu roţile. Dar resentimentele nu-şi au locul aici. Acceptaţi scuzele mele. Nu am ezitat să spun ce lucruri rele ne înconjoară. Am pledat pentru reguli şi disciplină. Aici parlamentarii vorbesc, vă cer scuze că nu aţi putut vorbi”, a declarat Roman.
Fostul premier a explicat pentru B1Tv ca şi-a dorit ca invitaţii săi să preia cuvântul la tribuna parlamentului, adăugând că ieşirea acestora este una ”nepotrivită” dar sinceră.
La şedinţa solemnă nu a participat nici preşedintele în exerciţiu al României Traian Băsescu sau preşedintele ales Klaus Iohannis, şi nici foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu. Premierul Victor Ponta a participat doar pentru scurt timp, la începutul şedinţei.
Şedinţa parlamentară solemnă s-a desfăşurat cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înnăbuşirea violentă a protestatarilor anti-comunişti din Timişoara de către forţele militare ale regimului condus de dictatorul Nicolae Ceauşescu.