The Washington Post: Kushner ar fi propus Rusiei crearea unui canal de comunicare secret cu Trump
alte articole
Ginerele preşedintelui american i-ar fi propus ambasadorului rus la Washington crearea unui canal de comunicare secret între Trump şi Kremlin, a precizat vineri Washngton Post, adăugând că propunerea ar fi fost făcută la o întâlnire în New York, după alegerile prezidenţiale americane.
Ambasadorul rus Serghei Kisliak ar fi declarat superiorilor săi de la Moscova că Jared Kushner a făcut propunerea la o întâlnire pe 1 sau 2 decembrie 2016 în Trump Tower în New York City, potrivit unor interceptări ale comunicaţiilor ruseşti publicate de Washington Post, citând oficiali americani anonimi.
Sursele dezvăluirilor ziarului american sunt anonime şi provin din servicii. Cazul este cu atât mai controversat cu cât în campania electorală, atât Washington Post cât şi The New York Times au luat în mod evident partea candidatului democrat - Hillary Clinton - în cursa electorală americană. Înfrângerea lui Clinton a fost urmată de o campanie de presă împotriva preşedintelui Donald Trump presărată cu "dezvăluiri din surse anonime" unele dintre ele nu numai neconfirmabile, ci de-a dreptul false.
Kisliak a declarat că Jared Kushner - căsătorit cu Ivanka, fiica preşedintelui american - care acum este consilier la Casa Albă, a sugerat să se utilizeze misiunile diplomatice ruseşti în SUA pentru comunicaţii, a relatat publicaţia. La întâlnirea respectivă ar fi participat, de asemenea, şi Michael Flynn, care ulterior a devenit consilier la Casa Albă pentru securitate naţională.
Reuters, citând oficiali anonimi, a raportat că Flynn, Kushner şi Kisliak au discutat despre crearea unei linii de comunicaţii secrete între Trump şi omologul său rus Vladimir Putin. Totuşi, agenţia de ştiri nu a oferit alte detalii.
Noile dezvăluiri de la Washington Post, cunoscut pentru strânsele conexiuni la serviciile de informaţii în general şi la CIA în special, subliniază crevasele adânci săpate între noua administraţie americană şi aşa numitul Deep State - format din imensa majoritate a oamenilor politici americani din ambele partide, servicii, tehnicieni din guvern, etc.
După ce a devenit preşedinte Donald Trump a ajuns pe radarului establishmentului înainte de a fi început să-şi exercite mandatul. Războiul dintre cele două părţi s-a mai domolit după de Trump a dat curs unor acţiuni militare împotriva Siriei, Afganistanului şi Coreei de Nord, părând să se plieze pe linia traditional adoptată de complexul militar industrial. Însă recenta concediere a lui James Comey, director al FBI, a stârnit temerile establishmentului non-liberal, reaprtinzând conflictul.
Casa Albă a dezvăluit în luna martie întâlnirea dintre consilierii lui Trump şi Kisliak, dar a minimalizat importanţa acesteia.
Dar acum, surse FBI consideră că acea întâlnire, precum şi o altă întâlnire pe care Kushner ar fi avut-o cu un bancher rus, este un obiect de interes în investigaţia privind presupusele încercări ale Kremlinului de a influenţa alegerile prezidenţiale din SUA, a declarat Washington Post.
Kushner s-ar fi întâlnit, de asemenea, în decembrie 2016, cu directorul băncii ruse de stat Vnesheconombank, Serghei Gorkov, în Trump Tower. Banca se află din 2014 pe lista sancţiunilor impuse Rusiei de SUA pentru rolul ei în criza din Ucraina.
Reuters a relatat că investigatorii FBI examinează dacă ruşii i-au sugerat lui Kushner sau altor consilieri ai lui Trump că relaxarea sancţiunilor economice împotriva Rusiei va permite unor bănci ruseşti să furnizeze fonduri pentru diverse persoane care au legături cu Trump.
De asemenea, Reuters a declarat că Jared Kushner a avut cel puţin trei contacte nedezvăluite anterior cu Kisliak în timpul şi după campania prezidenţială din 2016, inclusiv două discuţii telefonice în perioada aprilie-noiembrie a anului trecut.
Un avocat al lu Kushner a declarat pentru Reuters că, din moment ce a primit “mii de apeluri” în acea perioadă, ginerele lui Trump nu îşi aminteşte de cele două discuţii telefonice specifice.
Publicaţia Washington Post a declarat că ambasadorul Kisliak ar fi fost luat prin surprindere de sugestia lui Kushner de a permite unui american să folosească echipamentele de comunicare de la ambasada sau consulatul Rusiei – o propunere care ar fi prezentat unele riscuri de securitate pentru Moscova, cât şi pentru echipa lui Trump.
Pe lângă crearea acelui presupus canal de comunicaţii, Kushner, Flynn şi Kisliak au discutat, de asemenea, despre aranjarea unei întâlniri între un reprezentant al lui Trump şi un “contact rusesc” într-o ţară terţă, a mai precizat Washington Post. De altfel, Michael Flynn a fost concediat la o lună după investirea lui Trump, pe motiv că l-a indus în eroare pe vicepreşedintele Mike Pence în ceea ce priveşte discuţiile sale cu ambasadorul rus în SUA.
În luna aprilie, Washington Post a susţinut că Erik Prince, fondatorul companiei de securitate privată Blackwater şi un consilier neoficial al echipei de tranziţie a lui Trump, s-au întâlnit cu un reprezentant al preşedintelui rus Vladimir Putin în 11 ianuarie 2017 – cu nouă zile înainte de investirea oficială a liderului de la Casa Albă – în statul insular Seychelles în Oceanul Indian.
În plus, o anchetă curentă a FBI privind eventualele relaţii ale asociaţilor preşedintelui Trump cu oficiali ruşi a fost tulburată în această lună după ce liderul Casei Albe l-a concediat pe neaşteptate pe directorul agenţiei, James Comey. Ulterior, unele rapoarte media au susţinut că Trump ar fi făcut presiuni asupra lui Comey să renunţe la investigaţia sa asupra lui Flynn. Atât Trump, cât şi Casa Albă au negat acuzaţiile.
Numeroşi politicieni democraţi, şi chiar unii republicani, şi-au exprimat public îndoielile cu privire la justificarea oferită de Trump pentru concedierea lui James Comey – şi anume, faptul că acesta nu a tratat în mod corespunzător investigarea candidatei prezidenţiale democrate Hillary Clinton şi a utilizării de către aceasta a unui server privat de emailuri când deţinea funcţia de secretar de stat.