Fost consilier al preşedintelui Trump refuză să se supună audierii Senatului privind legăturile cu Rusia, invocând Constituţia
alte articole
Decizia lui Flynn, anunţată într-o scrisoare trimisă luni Comisiei de Informaţii a Senatului SUA - care investighează presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 - contribuie la adâncirea misterului care învăluie atât această interferenţă, cât şi investigaţiile în curs de desfăşurare ale FBI privind contactele membrilor campaniei electorale a preşedintelui Donald Trump cu guvernul rus.
Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului american care investighează potenţiala interferenţă rusă i-a trimis o citaţie lui Flynn, solicitându-i să predea emailurile şi alte documente legate de interacţiunile sale cu ruşii.
Avocatul lui Flynn a declarat comisiei că acesta nu se va conforma, invocând dreptul său legal de a nu se autoincrimina, un drept esenţial prevăzut în Constituţia SUA.
Dar, Flynn ar putea fi acuzat de sfidarea Congresului, ceea ce i-ar putea atrage eventuale acuzaţii penale.
Lideri influenţi din Comisia Senatului au publicat luni o declaraţie în care au precizat că sunt dezamăgiţi de faptul că Flynn refuză să coopereze în această investigaţie.
“Vom urmări în mod ferm să obţinem mărturia generalului Flynn şi să îl determinăm să ne ofere orice fel de material sau toate materialele pertinente conform [cererile] autorităţilor comisiei”, se precizează în declaraţie.
De asemenea, Flynn se află în atenţia autorităţilor federale de aplicare a legii şi a inspectorului general al Departamentului american al Apărării atât pentru legăturile sale cu Rusia, cât şi cu Turcia.
Ancheta FBI asupra eventualelor relaţii ale asociaţilor preşedintelui Trump cu oficiali ruşi a fost tulburată în această lună după ce liderul Casei Albe l-a concediat pe neaşteptate pe directorul biroului, James Comey. Ulterior, unele rapoarte media au susţinut că Trump a făcut presiuni asupra lui Comey să renunţe la investigaţia sa asupra lui Flynn. Atât Trump, cât şi Casa Albă au negat acuzaţiile.
După agitaţia din Congresul SUA, Departamentul Justiţiei l-a numit pe fostul director FBI Robert Mueller în funcţia de consilier special pentru preluarea investigaţiilor legate de Rusia.
Comisia de Informaţii din Senat a anunţat săptămâna trecută că James Comey a fost de acord să depună mărturie în cadrul unei sesiuni deschise, care ar putea avea loc chiar pe 30 mai.