Două comisii cheie ale Senatului SUA cer Casei Albe informaţii privind concedierea directorului FBI

Două comisii cheie ale Senatului SUA au cerut informaţii despre decizia preşedintelui american de a-l concedia pe directorul FBI James Comey, sugerând o posibilă amplificare a problemelor politice înfruntate de Casa Albă.
James Comey
James Comey (Alex Wong/Getty Images)

Decizia neaşteptată a preşedintelui american Donald Trump de a-l concedia pe Comey săptămâna trecută a uimit Washingtonul. Comey conducea o investigaţie FBI asupra potenţialelor legături între asociaţi ai lui Trump şi oficiali ruşi, inclusiv fostul consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, Michael Flynn.

Ancheta lui Comey a fost lansată după ce lideri ai Partidului Democrat au promovat teoria că Trump ar fi fost implicat în relaţii ilegale cu Kremlinul. Campania democrată a produs o serie de zvonuri şi articole în presa mainstream - în principal în Washington Post, ziar cunoscut pentru legăturile sale cu CIA - şi New York Times.

Cu toate acestea, FBI a anunţat că nu a găsit dovezi ale implicării lui Trump în relaţii ilegale cu Kremlinul. Însă campania democrată a făcut o victimă la începutul mandatului lui Trump - consilierul de securitate naţională, gen. Michael Flynn care a fost demis din motive aparent legate cu o relaţie cu Kremlinul - însă detaliile cazului sunt extrem de neclare.

Comisia pentru Spionaj a Senatului a declarat miercuri că i-a cerut lui Comey să depună mărturie şi că i-a cerut înlocuitorului său, Andrew McCabe, să predea toate notele şi memorandumurile privind comunicaţiile dintre Casa Albă şi Departamentul de Justiţie pe tema investigaţiei asupra Rusiei.

Între timp, patru membri importanţi, republicani şi democraţi, din Comisia Judiciară a Senatului SUA au publicat miercuri o scrisoare în care i-au cerut lui McCabe în mod specific un memorandum pe care aparent Comey l-a scris după o întâlnire cu Trump în luna februarie.

Ziarele New York Times şi Washington Post au declarat că James Comey a scris un memorandum în care a relatat că Trump i-ar fi cerut să oprească o investigaţie FBI asupra lui Flynn, care a demisionat pentru inducerea în eroare a oficialilor Casei Albe în privinţa contactelor sale cu ambasadorul rus în SUA.

Un alt panel congresional, Comisia de Monitorizare din cadrul Camerei Reprezentanţilor, a cerut de asemenea informaţii despre memorandumul lui Comey.

Casa Albă a negat afirmaţiile făcute în memorandumul respectiv şi însuşi Trump a negat în repetate rânduri existenţa unor contacte neadecvate cu oficialii ruşi.

Luând cuvântul în timpul unei ceremonii la U.S. Coast Guard Academy, Trump a declarat miercuri că „niciun politician din istoria SUA, şi o spun cu o mare siguranţă, nu a fost tratat mai rău sau mai nedrept [decât mine]”.