Teoria că virusul Wuhan a fost scurs dintr-un laborator capătă tracţiune - consilier american de securitate naţională
Cea mai „credibilă” teorie despre originea virusului Wuhan este că a scăpat dintr-un laborator chinez, potrivit consilierului american pentru securitate naţională Matthew Pottinger, care a făcut comentariul în timpul unei întâlniri pe platforma Zoom cu oficialii britanici.
"Există un număr tot mai mare de dovezi că laboratorul este, probabil, cea mai credibilă sursă a virusului", a spus Pottinger, referindu-se la Institutul de Virologie din Wuhan, potrivit Daily Mail, care notează că „inclusiv liderii chinezi recunosc în mod deschis că afirmaţiile anterioare, conform cărora virusul îşi are originea într-o piaţă din Wuhan, sunt false”.
Deşi a susţinut cu îndârjire teoria, în mai 2020, şeful agenţiei publice de sănătate a Chinei, Gao Fu, a recunoscut că teoria conform căreia virusul Wuhan îşi are originea în piaţa de animale vii Huanan din Wuhan nu se bazează pe date ştiinţifice, lucru sugerat şi de un studiu al revistei de specialitate The Lancet, la începutul anului 2020.
Acum, la peste un an de la explozia virală din Wuhan, China este incapabilă să explice cum şi unde a apărut virusul. Nu au fost găsite variante ale virusului care să dovedească faptul că acesta a sărit bariera speciilor de la lilieci la oameni prin animale gazdă de genul pangolinului - aşa cum a fost sugerat la începutul apariţiei focarului din Wuhan - iar pacientul zero - prima persoană infectată - este şi ea necunoscută.
Pottinger a fost unul dintre primii oficiali americani care a dat alarma la Casa Albă cu privire la originile virusului Wuhan în ianuarie 2020, când a suspectat iniţial că focarul provine dintr-un laborator chinez - după care consilierul de securitate naţională a ordonat agenţiilor de informaţii americane să caute dovezi.
Pottinger a criticat, de asemenea, ancheta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spunând că este o fraudă - subliniind că „parlamentarii din întreaga lume trebuie să îşi facă datoria morală şi să expună ancheta efectuată de OMS ca pe un exerciţiu de tip Potemkin”, referindu-se la satele de faţadă create în Crimeea secolului al XVIII-lea pentru a o convinge pe Împărăteasa Ecaterina cea Mare că regiunea se descurcă bine.
Iain Duncan Smith, fostul lider al Partidului Conservator, care a participat la reuniune, a declarat că afirmaţiile lui Pottinger au reprezentat o „rigidizare” a poziţiei SUA cu privire la teoria conform căreia virusul provine dintr-o scurgere din laborator, iar că această radicalizare survine pe fondul rapoartelor că americanii obţin informaţii de la un avertizor din institutul Wuhan.
„Mi s-a spus că, în acest moment, Statele Unite au în custodie un fost om de ştiinţă de la laboratorul din Wuhan”, a spus el - "asta am auzit acum câteva săptămâni".
„Mi s-a sugerat că acesta este motivul pentru care şi-au radicalizat teoriile cu privire la originea acestui focar".
Duncan Smith a adăugat că refuzul regimului comunist de la Beijing de a permite jurnaliştilor să viziteze laboratorul nu a făcut decât să sporească suspiciunea că institutul este, de fapt, „punctul zero” al pandemiei. „Adevărul este că există oameni care au fost în acele laboratoare care susţin că aşa stau lucrurile”, a afirmat el.
"Nu ştim ce au făcut în acel laborator. Este posibil să se fi jucat cu coronavirusuri de lilieci şi să le examineze şi să fi făcut o greşeală. Am vorbit cu diverşi oameni care cred că aşa este", a afirmat Smith cpotrivit publicaţiei Daily Mail.
"Chiar şi personajele cheie din Beijing au respins în mod deschis povestea pieţei de animale", le-a spus Pottinger participanţilor la apel.
Afirmaţiile făcute de Pottinger rezonează cu rapoarte ale unor medici indieni, publicate fără peer review la începutul crizei, cu afirmaţiile unui fost agent Mossad care se ocupa de biotehnologie şi război bacteriologic, cu afirmaţiile făcute de medicul Luc Montagnier - care a primit premiul Nobel pentru descoperirea genomului virusului HIV şi cu numeroase rapoarte care arătau că medicii chinezi efectuau cercetări privind coronavirusuri de liliac la institutele din Wuhan, pentru a le "îmbunătăţi capacităţile" - un eufemism pentru a le face mai periculoase - lucru care a atras proteste ale comunităţii virologilor din întreaga lume.