Tentaculele corupţiei. Kovesi: În ultimii cinci ani, peste 100 de magistraţi au fost trimişi în judecată

Corupţia în rândul magistraţilor are, fără îndoială, un impact extrem de nociv asupra societăţii, ea sabotând încrederea populaţiei în Justiţie.
Andrei Pricopie
25.11.2015

alte articole

Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
25.11.2015

"În ultimii cinci ani, peste 100 de magistraţi au fost trimişi în judecată, mare parte dintre ei au fost deja condamnaţi. Este greu să explicăm de ce se comit totuşi aceste fapte pentru că salariile s-au majorat, au fost luate tot felul de măsuri. Cred că este important un efort colectiv al magistraţilor. Persoanele pe care noi le-am anchetat au fost verificate anterior. Controalele acestea ar trebui să fie mai dese", a declarat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu acordat Digi24.

Întrebată dacă ar trebui să crească pedepsele pentru magistraţii corupţi, şefa agenţiei anticorupţie a explicat că pedepsele sunt relativ mai mari faţă de cele din vechiul Cod Penal, însă acest aspect nu poate duce la eradicarea fenomenului.

"Pedepsele sunt relativ mari dacă le comparăm cu cele din vechiul Cod Penal. Nu ştiu dacă înăsprirea pedepselor poate duce la eradicarea fenomenului corupţiei. Trebuie să vedem şi cum se aplică aceste pedepse. Peste 60% dintre pedepse sunt cu suspendare. La instanţele de judecată severitatea pedepselor a început să crească, mai ales la acele dosare care au impact în societate.

Nu cred că mărirea cuantumului pedepselor ar fi de ajutor pentru diminuarea fenomenului corupţiei. Am observat o orientare a instanţelor de a aplica pedepse mai severe, mai ales în cazurile cu impact public, şi cred că este un lucru important, care va duce la reducerea faptelor de corupţie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor