Adjunctul Victoriei Nuland: DNA a făcut progrese impresionante în combaterea corupţiei în rândul oficialilor

Guvernul Cioloş este un guvern de profesionişti cu o agendă clară şi o dorinţă sinceră de a coopera cu SUA şi cu ceilalţi aliaţi, susţine Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland.
Hoyt Yee (U.S. Embassy Bucharest)
Andrei Pricopie
24.11.2015

Înaltul oficial american, aflat într-o vizită oficială în ţara noastră, a afirmat, într-un interviu acordat România Actualităţi, că Statele Unite aşteaptă de la noul guvern român o creştere a numărului de domenii de colaborare dar şi o aprofundare şi o intensitate mai mare a cooperării de la economie, la securitate şi la securitate energetică.

Hoyt Yee a ţinut, de asemenea, să laude progresele "impresionante în combaterea corupţiei în rândul oficialilor", înregistrate în ultimul an de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Întrebat de ce se concentrează atât de mult diplomaţia americană pe statul de drept şi pe lupta anticorupţie, adjunctul Victoriei Nuland a replicat:

"Primul motiv e că acest lucru e important pentru noi pentru că e important pentru România, după cum ne-au spus de-a lungul timpului toate guvernele româneşti. În ce priveşte motivele SUA, noi dorim de la România şi toţi aliaţii noştri să aibă capacitatea de a fi parteneri eficienţi fie în afaceri ori comerţ sau în domeniul securităţii militare şi al obligaţiilor NATO. Vrem ca aliaţii noştri să aibă mijloacele pentru a-şi îndeplini angajamentele NATO sau pe cele care decurg din contracte de afaceri.

Aşa ceva e posibil doar dacă există stat de drept, dacă se acţionează eficient împotriva corupţiei şi crimei organizate iar cetăţenii şi companiile ştiu în România că atunci când sunt puşi în faţa unui act ori propuneri de corupţie, o pot denunţa iar ea va fi tratată corespunzător, corect conform legii şi constituţiei. Din experienţa noastră, mai ales în această regiune, corupţia nu este doar o vulnerabilitate economică ci şi una politică. Ţările vulnerabile la corupţie şi care nu o combat eficient sunt vulnerabile şi la forţe negative din exterior. Guverne străine sau crima organizată pot face presiuni asupra ţărilor care nu sunt capabile să lupte cu corupţia, iar asta afectează deciziile politice ale ţărilor respective, decizii necesare pentru România sau oricare alt aliat NATO."

În cadrul vizitei sale în Capitală, Hoyt Yee a vorbit cu oficialii români despre necesitatea de a continua colaborarea strânsă aici în România dar şi în regiune, pentru a răspunde provocărilor Rusiei dar şi celor venite din alte părţi.

"Am vorbit şi despre securitate într-un sens mai larg, de exemplu, despre nevoia ca România şi alte ţări din Europa Centrală să aibă o diversificare adecvată a energiei ca aspect important de securitate naţională dar şi internaţională. Dacă ţările nu au surse şi furnizori diversificaţi de energie, de exemplu, de hidrocarburi, nu sunt suficient de independente, nu doar din punct de vedere energetic dar şi politic. Am vorbit şi despre securitatea economică. E important ca România, şi toţi aliaţii noştri, să aibă creşterea şi stabilitatea economică necesară pentru a susţine diversele programe de securitate militară sau de securitate energetică ca să îşi îndeplinească obligaţiile asumate", a adăugat adjunctul Victoriei Nuland.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor