Cristi Danileţ: O justiţie corectă este ceea ce face un sistem anticorupţie să funcţioneze

Lupta cu flagelul corupţiei trebuie să înceapă de la justiţie, apoi să fie direcţionată spre toate celelalte domenii, este de părere judecătorul român, Cristi Danileţ membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România.
Cristi Dănileţ (Epoch Times România)
Maria Maevschi
25.11.2015

„Trebuie un sistem de anticorupţie, o unitate specială de anticorupţie, în special pentru justiţie. Dacă nu începem curăţarea de la poliţie, justiţie, nu facem nimic. Cum să aştepţi anticorupţie în Republica Moldova când tu nu ai rezolvat anticorupţia în justiţie? E inadmisibil. Curăţenia începe de la justiţie, după care ea începe să-şi facă treaba în restul sistemului”, a precizat Danileţ în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă, citat de Jurnal.md.

În opinia magistratului, în Moldova corupţia e la ea acasă de ani buni, originea problemei fiind tocmai în sistemul închistat, corupt şi incompetent.

„În Republica Moldova am început a veni din 2011 şi o să mai vin. La început, erau extrem de reticenţi să discute cu mine. De exemplu, când vorbeam de integritate sau de corupţie, se uitau la mine de parcă vorbeam despre limbi străine. Mi-am dat seama care-i problema: un sistem închistat, corupt şi incompetent. Deci, cel puţin la nivelul anilor 2010-2011, n-am niciun dubiu că aşa era. Ulterior, lucrurile au început să se îmbunătăţească. Probabil, e o evoluţie firească. Iată, suntem în România, unde avem deja un model pe care Republica Moldova îl poate urma. Au început şi la dvs. să vină presiuni legate de finanţările externe, Comisia Europeană are un reprezentant, sunt ambasade străine care fac presiuni favorabile asupra justiţiei… Au început să se deschidă şi colegii mei. Pregătirea profesională rămâne o problemă. Aveţi legi chiar bune, unele extrem de bune, mă refer la Coduri, dar care în practică sunt aplicate prost. Am asistat la câteva şedinţe de judecată şi nu mi-am dat seama dacă sunt la o tarabă în piaţă, unde se discută la un nivel foarte jos sau sunt într-o sală de judecată, unde aş vrea să văd sobrietate, lege, o anumită conduită din partea participanţilor”, a declarat membrul Consiliului Superior al Magistraturii din România.

„Oamenii din justiţie trebuie să-şi însuşească nişte principii de bază. În primul rând, trebuie să fie independenţi, iar această independenţă nu este un privilegiu al tău, ci este un drept al cetăţeanului. În al doilea rând, independenţa înseamnă atât eu individual, cât şi sistemul meu. Al treilea lucru important: judecătorul trebuie să înţeleagă că societatea are aşteptări de la el, astfel încât un caz trebuie soluţionat repede, ferm, dacă s-a încălcat legea. Şi patru, trebuie să am o conduită conformă statutului meu. Oamenii trebuie să înţeleagă că acesta este un judecător, un procuror. Nu trebuie să fii arogant, nu trebuie să fii în afara societăţii, ci în mijlocul ei, ca să înţelegi efectiv ce aşteaptă societatea de la tine. Practica unitară este un principiu esenţial într-o justiţie corectă. Nu se aplică justiţia în mod egal dacă nu există practică unitară”, a adăugat Cristi Danileţ.

Judecătorii români sunt deschişi pentru colaborare şi gata în orice moment să transmită mai departe cunoştinţele acumulate după ce România a devenit un stat european a mărturisit Danileţ, menţionând că i-a plăcut la nebunie expresia folosită de unioniştii basarabeni în timpul unui marş şi anume „DNA – treceţi Prutul!”.

„Am văzut asta cu „DNA – treceţi Prutul!”. Mi-a plăcut la nebunie. Luaţi exemplu de la noi. Chemaţi-ne ca experţi. Am fost de curând în Republica Moldova, vom mai veni. Sunt deja judecători, procurori care vin la dvs. şi participă la traininguri. Aşa am fost şi noi, la rândul nostru, învăţaţi, iar astăzi exportăm cunoştinţele noastre mai departe. Să vină procurorul general, să vină şeful DNA-ului sau preşedintele Curţii Supreme. Aşa instituţiile astea pot trece Prutul. Cu experienţă şi sfaturi utile”, a conchis Cristi Danileţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor