Kovesi, mesaj pentru corupţi. "Dacă se cred mai deştepţi decât noi, fac o mare greşeală"

Oricine comite fapte de corupţie poate fi prins, indiferent de cât de rafinate sunt metodele folosite, iar dacă infractorii se cred mai deştepţi decât procurorii, fac o mare greşeală, pentru că nu sunt, cum, de altfel, nici intangibili nu sunt, este mesajul transmis de Kovesi celor care se află de partea cealaltă a legii.
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)

Într-un interviu acordat publicaţiei ziare.com, Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA - instituţie care le-a făcut zile negre corupţilor ţării - dezvăluie că echipa sa de procurori are în lucru, în acest moment, nu mai puţin de 4.800 de dosare, unele dintre ele vizând persoane cu funcţii importante în stat.

"Cel mai important capital al DNA sunt oamenii care lucrează în această instituţie. Avem un corp de procurori şi poliţişti foarte buni profesional, curajoşi, activi, care s-au obişnuit cu anchetele la nivel înalt. Procurorii au înţeles că stabilitatea şi independenţa DNA pot fi păstrate doar dacă ne facem treaba. Activitatea susţinută a fost făcută pentru a ne păstra stabilitatea şi independenţa şi pentru a ne realiza scopul legal - lupta cu corupţia la nivel înalt", a declarat şefa agenţiei anticorupţie.

Creşterea încrederii populaţiei în instituţie a dus automat şi la creşterea numărului denunţurilor cetăţenilor, astfel că procurorii au deschis noi dosare penale ce vizează "persoane importante".

"Avem în lucru dosare mari, complexe, care vizează persoane cu funcţii importante. Activitatea noastră nu se va opri, poate doar în perioada Sărbătorilor, dar nici atunci nu e sigur. Vom continua în acelaşi ritm, cu aceeaşi eficienţă, dacă nu vor interveni schimbări legislative sau de altă natură. Cât vom fi lăsaţi să ne facem treaba, o vom face la fel de bine şi eficient.

Pot să spun doar că numărul denunţurilor este cu mult mai mare, numărul martorilor care au încredere să spună adevărul la DNA este mult mai mare, la fel numărul avocaţilor care îşi îndeamnă clienţii să colaboreze. Nu degeaba legiuitorul a prevăzut posibilitatea să fii iertat de pedeapsă dacă denunţi şi facilitezi tragerea la răspundere a unor persoane care au comis fapte de corupţie", a declarat Kovesi.

Întrebată dacă este îngrijorată pentru stabilitatea şi independenţa DNA, şefa instituţiei a recunoscut că, având în vedere contextul politic, există "o permanentă îngrijorare".

"Este o îngrijorare permanentă când vedem că persoane importante în stat atacă DNA din cauza anchetelor pe care le avem. Există o temere că s-ar putea face modificări legislative în privinţa competenţelor, organizării DNA, a statutului procurorilor. Să vedem dacă în viitor aceste temeri vor mai exista", a fost răspunsul şefei DNA.

Nu sunt mai deştepţi decât noi! Şi nici intangibili nu sunt

"Am sesizat că în multe dosare care privesc fapte de achiziţii publice sau licitaţii trucate, există o relaţie între cei care deţin funcţii importante şi anumiţi oameni de afaceri. În anumite zone, în anumite oraşe, doar o anumită firmă câştigă întotdeauna licitaţiile, doar ea putea să cheltuiască banul public. În ultima perioadă am observat că se interpun persoane apropiate funcţionarului public sau omului de afaceri, unii stiu la ce sunt folosiţi, îşi folosesc conturile, anumite proprietăţi.

Dar putem să arestăm în fiecare an decidenţii din instituţiile statului şi oameni de afaceri, problema rămâne. Este important să fie analizate hotărârile de condamnare pentru identificarea vulnerabilităţilor în zona achiziţiilor publice şi să se ia măsuri de prevenire. Doar arestând nu o să eliminăm corupţia în domeniul achiziţiilor publice", a punctat Kovesi.

Întrebată dacă a sesizat o inhibare a corupţiei sau mai degrabă o rafinare a metodelor de furt, şefa agenţiei anticorupţie a replicat:

"Mai degrabă o rafinare. O preocupare majoră pentru a disimula, a secretiza anumite activităţi. Mi-e greu să explic de ce persoane care se stiu vizate de DNA continuă să comită fapte penale. Se ştie că DNA e cu ochii pe toate contractele şi totuşi se cere şi se dă mită în continuare. Abordarea de tipul: "DNA nu are timp să se ocupe de noi" nu cred că e una potrivită.

Nu sunt mai deştepţi decât noi! Oricine comite fapte de corupţie poate fi prins de un procuror DNA, indiferent de metodele rafinate. Suntem la curent cu toate metodele de furt şi disimulare a banilor. Dacă se cred mai deştepţi decât noi, fac o mare greşeală, nu sunt. Şi nici intangibili nu sunt."

Demitizarea celebrului "Binom"

S-a discutat mult, adesea suspicios, despre colaborare SRI-DNA, unele voci numind chiar agenţia anticorupţie "divizia penală a SRI". Cum vede Kovesi această colaborare? "Este o relaţie instituţională, bazată pe prevederile legale, de cooperare foarte bună", a fost răspunsul şefei DNA.

"SRI este principalul nostru partener în ceea ce priveşte alimentarea DNA cu informaţii despre fapte de corupţie. Alte servicii de informaţii din România nu ne transmit informări despre fapte de corupţie sau ni le transmit într-un număr relativ mic ori sunt informaţii nu extrem de importante în activitatea noastră.

Colaborarea cu SRI se desfăşoară pe mai multe paliere prevăzute atât în lege, cât şi în protocolul încheiat de Ministerul Public. Dacă este o vină să colaborezi cu o instituţie a statului, îmi asum această vină. Nu e o ruşine să colaborezi cu o instituţie a statului, e o ruşine să colaborezi cu infractorii. Faptul că avem o cooperare bună şi eficientă, care se vede din dosarele finalizate, este un lucru bun pentru România", a afirmat Kovesi.

Opinia şefei DNA este că aceste suspiciuni ar trebui să fie ridicate în cazul în care procurorii colaborează cu politicienii şi infractorii, nu când colaborează cu "o instituţie a statului reformată şi profesionistă."

"Cred că există o supărare pentru unii că aceste două instituţii lucrează foarte bine în prezent, sunt unite în lupta cu marea corupţie, dar este o colaborare eficientă pe care dorim să continuăm în acelaşi ritm şi acelaşi fel. Menţionarea în comunicatele DNA este o chestiune de colegialitate şi de recunoaştere a efortului celorlalte instituţii, SRI, structuri ale MAI, ANI. Niciodată un procuror singur nu va reuşi să finalizeze un dosar", a mai precizat Kovesi.

Pentru a citi integral interviul intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne