Martori protejaţi dezvăluie calvarul la care au fost supuşi de cei ce trebuiau să-i protejeze

Intraţi în programe de protecţia martorilor pentru a fi protejaţi, martori în dosare de crimă organizată sau mare corupţie au regretat decizia de a-şi pune soarta în mâinile ofiţerilor.
(Captură Foto)

Arestat preventiv alături de şase subalterni ai săi, şeful Oficiului National pentru Protecţia Martorilor (ONPM), Adrian Bărăscu, i-a ameninţat pe cei pe care trebuia să-i protejeze şi le-a pus viaţa în pericol. În acelaşi fel erau trataţi şi de subalternii săi, care, în plus le cereau bani martorilor ca să nu-i dea pe mâna interlopilor, relatează Adevărul.

Potrivit sursei citate, numeroşi martori-cheie intraţi în programe de protecţia a martorilor în dosare de crimă organizată sau de înaltă corupţie au povestit procurorilor calvarul pe care l-au îndurat din partea ofiţerilor ONPM.

Cum fondurile erau deturnate, martorii protejaţi ajungeau în situaţia de a regreta că au ales să intre în programul de protecţie, arată sursa citată. De obicei, un martor intră în program cu întreaga familie, toţi primind identităţi noi şi, de cele mai multe ori, o indemnizaţie lunară fixă pe membru de familie.

Una dintre nemulţumirile martorilor protejaţi era legată faptul că indemnizaţiile lunare erau date cu întârziere. Din acest motiv, un martor disperat că nu mai avea bani să trăiască a ajuns să sune la dispeceratul instituţiei să întrebe ce se întâmplă, ceea ce i-a deranjat pe comisarii-şefi Aurel Lehăduş şi Dan-Cristian Puşcaş, ambii arestaţi în dosar.

"Dan-Cristian Puşcaş: Să sune, mă! Foarte bine că a sunat. Hai să vezi ce o perpelesc! Bă, cât e de nenorocită, mă! Bă, la Gherla o ducem, la Maramureş! Aurel Lehăduş: La cel mai îndepărtat penitenciar! Dan-Cristian Puşcaş: Sau la Iaşi la Corduneni, acolo! La cel mai îndepărtat penitenciar! Aurel Lehăduş: Păi la Iaşi nu-i de femei... Dan-Cristian Puşcaş: Înfiinţăm pentru ea, dă-o dracu’, că o dăm la Corduneni!", ar fi discutat cei doi.

În timp ce martorii intraţi în program erau ţinuţi fără banii la care aveau dreptul, în schimb şeful ONPM ar fi plătit din banii care li se cuveneau martorilor protejaţi 10.000 de euro pentru un concediu în Emiratele Arabe Unite unde ar fi mers cu una dintre subordonatele sale, psihologul Andreea-Violeta Liţă (comisar), arestată şi ea în acest dosar.

Referitor la Andreea-Violeta Liţă, una dintre cele mai şocante mărturii date în faţa anchetatorilor este a unui martor protejat, care a vrut să se sinucidă.

Cum poliţiştii nu îi găsiseră un loc de muncă aşa cum au promis şi nu mai avea bani să trăiască, martorul a avut o cădere psihică şi a vorbit două ore la telefon cu psihologul Andreea-Violeta Liţă, povestindu-i că se simte neputincios şi că în situaţia actuală nu poate asigura familiei sale siguranţă. Martorul i-a dezvăluit psihologului că se află în parcul Cişmigiu şi că vrea să se sinucidă cu medicamente. La un moment dat, martorul a sunat din nou la psiholog, dar acesta nu a mai răspuns. Disperat, omul a înghiţit un pumn de pastile cu alcool, fiind salvat de un prieten căruia i-a spus unde se află înainte să-şi piardă cunoştinţa. Bărbatul a fost dus pe braţe la spital unde a primit îngrijiri medicale şi a rămas internat până a doua zi.

O altă mărturie şocantă este a unui martor protejat, căruia ofiţerii de legătură, printre care şi comisarul-şef Marcel Daniel Gomeajă, i-ar fi cerut 1.500 de lei pentru instalarea unui sistem de alarmă la domiciliu, speriindu-l că întreaga familie este în pericol de moarte, dacă nu se vor muta în altă localitate. Ofiţerii i-au mai spus că declaraţiile sale au deranjat foarte mulţi oameni cu bani, aceştia fiind dispuşi plătească pentru a-i face rău, inclusiv să-i răpească fiica. Martorul protejat a mai relatat la DNA că atitudinea ofiţerilor era sfidătoare prin gestică. Aceştia s-au tolănit pe canapea, comportându-se ca şi cum martorii protejaţi ar fi fost toleraţi în propria casă. Martorul s-a plâns că nu are bani, deoarece nu are niciun venit, dar cu toate acestea le-a dat 100 de lei poliţiştilor

Articolul integral poate fi citi aici

Reamintim că Adrian Bărăscu e acuzat că ar fi deturnat sute de mii de lei din banii Oficiului şi ar fi încercat să îşi ascundă faptele folosind acte false şi intimidând subalternii. Procurorii Anticorupţie susţin că şeful ONMPM ar fi comis nu mai puţin de opt infracţiuni, respectiv constituire a unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri, în formă continuată, deturnare de fonduri, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată, influenţarea declaraţiilor, abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi abuz în serviciu, în formă continuată.

Bărăscu este acuzat că împreună cu Popa Felicia-Violeta, Liţă Andreea-Violeta şi alte persoane au constituit un grup infracţional organizat, grupare la care, în perioada 2014 – noiembrie 2015, au aderat şi alţii, în scopul săvârşirii infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne