Tensiunile din Tailanda s-au amplificat: Ciocnirile violente au făcut peste 60 de victime

Forţele de ordine din Bangkok au intervenit pentru a dispersa miile de protestatari anti-guvernamentali ce ocupau mai multe clădiri guvernamentale, cât şi intersecţiile importante ale oraşului
Poliţie tailandeză în ciocniri violente în Bangkok, 18 februarie 2014 (Nick McGrath / Getty Images)
P. P.
18.02.2014

Marţi, forţele de ordine din Bangkok au intervenit pentru a dispersa miile de protestatari anti-guvernamentali ce ocupau mai multe clădiri guvernamentale, cât şi intersecţiile importante ale oraşului, în ultimele săptămâni ale manifestaţiilor, conform BBC.

Cel puţin 60 de persoane au fost rănite în timpul conflictelor iar un protestatar şi un poliţist şi-au pierdut viaţa. În dimineaţa zilei de marţi, poliţia a mai reţinut aproximativ 100 de protestatari din faţa unei clădiri guvernamentale.

Protestele anti-guvernamentale au luat amploare în luna noiembrie iar la scurt timp, aceştia au blocat mai multe intersecţii importante din oraş. În răspuns, guvernul condus de premierul Yingluck Shinawatra a instalat starea de asediu şi a ordonat efectuarea alegerilor de urgenţă, programate pe data de 2 februarie, însă acestea au fost boicotate de opoziţie.

Rapoartele mai arată că forţele de ordine au fost rănite de către atacurile cu explozivi. Acestea nu au ezitat să deschidă focul asupra manifestanţiilor.

De la începutul ultimelor proteste şi până marţi, poliţia a ezitat să folosească forţa împotriva manifestanţilor, însă mai mulţi atacatori neidentificaţi au detonat mai multe materiale explozibile în locurile de adunare a protestatarilor.

Yingluck este acuzată că conduce ţara la comanda fratelui său, fostul premier Thaksin Shinawatra, condamnat pentru corupţie. Aceasta a venit la putere în 2011 atunci când a introdus o serie de legislaţii ce avantajau locuitorii din zonele rurale ale ţării, măsură ce i-a adus câştigarea detaşată a alegerilor.

Conform comisiei anticorupţie tailandeze (NACC), a anunţat că deciziile luate de Shinawatra în 2011 a antrenat o corupţie masivă, a dat o lovitură finanţelor publice şi a făcut regatul să-şi piardă locul de prim exportator mondial de orez. Mai mulţi oficiali guvernamentali, printre care şi fostul ministru al Comerţului, au fost deja inculpaţi de către comisia anticorupţie.

"NACC a decis în unanimitate să o convoace pe Yingluck Shinawatra (...) pentru a i se prezenta acuzaţiile formulate împotriva ei la 27 februarie”, conform mediafax.

Nemulţumirile s-au răspândit şi în rândul cultivatorilor de orez, foştii susţinători ai premierului, care îşi cer plăţile de mai multe luni. Luni, aceştia au ocupat sediul Ministerului Apărării, clădire folosită frecvent de premier pe timpul protestelor.

Protestatarii anti-guvernamentali cer îndepărtarea de la putere a premierului Yingluck Shinawatra şi crearea unui ”consiliu al oamenilor” care să asigure tranziţia spre o nouă guvernare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor