Cel mai vizitat oraş din lume este în continuare sub starea de asediu
alte articole
Sediile de vot din capitala Tailandei au fost luate cu asalt duminică de către grupurile de protestatari anti-guvernamentali, ce au închis uşile de la intrare şi au blocat votarea în aproape toate centrele din oraş înaintea alegerilor programate săptămâna viitoare, notează Reuters.
Tot duminică, Suthin Taratin unul dintre liderii protestatarilor anti-guvernamentali a fost împuşcat în timp ce aceştia încercau să blocheze sediile de votare. Conform purtătorului de cuvânt al poliţiei tailandeze, Piya Utayo, cel puţin alt cinci persoane au fost rănite în urma incidentelor.
Unul dintre adjuncţii prim ministrului tailandez, Yingluck Shinawatra, a declarat că 45 dintre cele 50 de staţii din capitală au fost blocate iar votul în 10 dintre cele 76 de provincii a fost blocat. Premierul a programat alegerile de urgenţă pentru data de 2 februarie în speranţa că în urma noului vot ar putea să-şi întărească poziţia de la putere.
Oficialii guvernului Shinawatra au declarat că oricine ar încerca să oprească sesiunea de votare se poate alege cu o amendă, închisoare sau ambele.
Miercuri, guvernul a declarat starea de urgenţă în oraş pentru 60 de zile. În ciuda protestelor anti-guvernamentale paşnice, 9 persoane au fost omorâte şi alte câteva sute au fost rănite.
Protestatarii au jurat să blocheze tot oraşul Bangkok – cel mai vizitat oraş din anul 2013 – pe 13 ianuarie, iar de atunci au ocupat mai multe intersecţii majore deranjând unele aspecte ale vieţii cotidiene.
În Tailanda, clasa de mijloc şi elitele împreună cu susţinătorii Monarhiei, protestează împotriva premierului Yingluck Shinawatra pe care o acuză de corupţie. Aceasta este susţinută de fratele său miliardar, Thaksin, fugit în Dubai în urma condamnărilor pentru actele de corupţie din timpul mandatului său de premier.
Protestatarii i-au acuzat pe fraţii Shinawatra că au subminat democraţia Tailandei prin cumpărarea electoratului rural, în general sărac, cu metode populiste precum asigurarea de sănătate ieftină şi subvenţii pentru crescătorii de orez. După ce a devenit premier, Thaksin a iniţiat măsuri pentru a schimba Constituţia şi a aboli Monarhia. El a fost dat jos prin lovitură de stat, de către armată, în urma protestelor populare interminabile. A fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru corupţie, fugind în străinătate.
În prezent, Comisia Electorală a cerut o amânare a alegerilor, precizând că Tailanda este prea instabilă pentru a demara voturile. Înainte ca alegerile să aibă loc, protestatarii vor ca un Consiliu special să supravegheze ţara în timpul unei perioade de reformă.