Afganistanul eliberează 65 de terorişti talibani, SUA declară decizia "profund regretabilă"

Talibani în Afganistan.
Talibani în Afganistan. (Majid Saeedi / Getty Images)
Mioara Stoica
13.02.2014

Guvernul din Afganistan a eliberat 65 de talibani în ciuda opoziţiei ferme a Statelor Unite ale Americii care îi consideră o ameninţare gravă la adresa securităţii.

Decizia a fost anunţată de un purtător de cuvânt al Ministerului de Justiţie din Kabul, Zahir Azim şi este descrisă de către autorităţile americane ca fiind "profund regretabilă". SUA avertizează autorităţile afgane că "vor fi responsabile pentru consecinţele" care vor rezulta, informează joi agenţia AGI.

Situaţia este de natură să agraveze şi mai mult relaţiile deja dificile dintre cele două guverne. Talibanii eliberaţi au părăsit centrul special de detenţie condus de autorităţile afgane de la Bagram, situat la câţiva kilometri de nordul capitalei, unde fuseseră transferaţi anul trecut, în conformitate cu acordurile privind retragerea treptată a contingentului NATO din ţara din Asia Centrală până la sfârşitul anului 2014 şi tranziţia aferentă.

Surse militare americane au raportat în mod confidenţial că este vorba despre "persoane periculoase", implicate în mod direct într-o serie de atacuri în care au ucis cel puţin 32 de soldaţi ai ISAF (Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Siguranţă sub comanda aliaţilor) şi 23 de afgani. Sursele au subliniat că există "sute de pagini" de dovezi împotriva lor care au fost predate în mod adecvat autorităţilor afgane, inclusiv amprentele digitale, care demonstrează implicarea acestora în pregătirea de bombe pentru atacuri.

În acelaşi timp preşedintele Hamid Karzai declară că închisoarea de la Bagram este "o fabrică care produce talibani" ceea ce înseamnă că, chiar şi cei care au intrat fără să aparţină foştilor studenţi coranici, la sfârşit trec de partea acestora. În plus, Karzai a declarat că deţinuţii au fost supuşi la tortură având cu singura consecinţă de a-i determina să-şi urască propria lor ţară.

Situaţia s-ar putea deteriora şi mai mult în cazul în care ar fi eliberaţi ulterior alţi 23 de prizonieri care, potrivit celor relatate de Washington, sunt chiar mult mai periculoşi şi a căror soartă în prezent este în curs de examinare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor