Tailanda: Ciocniri violente, cel puţin 36 de persoane rănite

Vineri, manifestaţiile din Bangkok, capitala Tailandei, au luat din nou o turnură violentă. Cele mai grave incidente au fost provocate de explozia unei bombe artizanale, care a rănit 28 de protestatari anti-guvernamentali.
Proteste antiguvernamentale, Bangkok, Tailanda, 9 decembrie 2013 (CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP / Getty Images)
P. P.
17.01.2014

Manifestaţiile din Capitala Tailandei, Bangkok, au luat vineri din nou o turnură violentă. Cele mai grave incidente au fost provocate de explozia unei bombe artizanale, care a rănit 28 de protestatari anti-guvernamentali. Odată cu reapariţia bandelor de motociclişti, au început şi conflicte violente, transmite Reuters.

Conform poliţiei, dispozitivul exploziv a fost aruncat spre protestatarii care mărşăluiau prin centrul oraşului, alături de liderul lor, politicianul Suthep Thaugsuban.

Centrul Medical Erawan a raportat numărul victimelor, niciuna dintre acestea nefiind foarte grav rănită.

Nemulţumirile politice din Tailanda au luat amploare în luna noiembrie 2013. Luni, 13 ianuarie, protestatarii au blocat mai multe zone din oraş şi au forţat unele ministere să-şi închidă sediile. Presiunile făcute de aceştia au ca obiectiv schimbarea de la putere a actualului premier, Yingluck Shinawatra, pe care o acuză de corupţie, nepotism şi subminarea democraţiei.

Primul indiciu privind responsabilii exploziei a fost oferit în cursul zilei de vineri, de către ministrul de Externe, Surapong Tovichakchaikul. Acesta a declarat că ”este timpul” să se ia înapoi controlul asupra Bangkok-ului de la protestatarii anti-guvernamentali, fără să ofere detalii exacte.

Declaraţia acestuia a fost făcută în timpul unei conferinţe de presă ce a avut loc la sediul guvernului. În timpul conferinţei, din sediul guvernamental, o delegaţie de oficiali escortaţi de poliţie şi armată a pornit pe străzile oraşului pentru a-i convinge pe protestatari să plece. Celor care acceptau propunerea oficialilor le era oferit un permis de trecere.

”Dacă va avea succes, poate fi un exemplu pe care celelalte ministere îl pot urma”, a adăugat Surapong.

Întrebat dacă guvernul a iniţiat demersuri pentru a pune capăt blocajelor de la ministere, Surapong a precizat: ”Curând. Aproape a venit timpul. Trebuie să începem să facem ceva.”

Cu puţin timp înaintea conferinţei de presă, mai multe sute de persoane aflate pe motocicletă sau la volanul autovehiculelor s-au deplasat în zona guvernamentală, unde se eliberau permisele de trecere, şi au intrat în conflict cu protestatarii, a transmis pentru Reuters, Generalul Paradorn Pattanatabut, Secretarul Consiliului Naţional de Securitate.

”Aceştia au spus că erau furioşi din cauza protestatarilor anti-guvernamentali care blocau traficul din zonă, împiedicându-le accesul spre serviciile guvernului, în special spre oficiul de paşapoarte”, a declarat el.

Conflictele interne din Tailanda durează de aproape 8 ani. Cei mai mulţi protestatari anti-guvernamentali fac parte din clasa de mijloc, iar o altă parte sunt regalişti. Susţinătorii guvernului Shinawatra sunt în mare parte persoane sărace, din zonele rurale ale ţării.

Manifestanţii cer premierului Yingluck Shinawatra să cedeze puterea pentru a face loc unui nou guvern.

Protestatarii anti-guvernamentali vor să suspende ceea ce ei consideră o ”democraţie fragilă”, destabilizată de fratele actualului prim-ministru, fostul premier Thaksin Shinawatra, pe care îl acuză de nepotism şi corupţie.

Forţele de securitate au fost de cele mai multe ori rezervate în timpul blocajelor, la dorinţa guvernului care a urmărit să evite orice confruntare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor