Protestatarii din Bosnia, ameninţaţi cu intervenţia trupelor UE

Proeste în Bosnia
Proeste în Bosnia (STR / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
10.02.2014

O eventuală escaladare a tensiunii în Bosnia ar putea duce la o intervenţie a forţelor UE, a avertizat un înalt oficial duminică, a anunţat duminică publicaţia Novinite.

Înaltul Reprezentant al comunităţii internaţionale în Bosnia şi Herţegovina, Valentin Inzko, a transmis presei austriece că situaţia din ţară va fi analizată marţea viitoare.

"Austria îşi va mări numărul trupelor acolo, dar dacă vom avea de-a face cu o escaladare va trebui să luăm în considerare intervenţia forţelor UE. În prezent, nu avem o astfel de intenţie", a declarat Inzko pentru ziarul austriac Kurier.

"Timp de mulţi ani oamenii nu au protestat. Pentru ei pacea de după războiul care a făcut peste 100 000 de victime a fost foarte importantă. Totul a început în oraşul Tuzla, unde lucrătorii n-au mai fost plătiţi de peste un an. Au protestat în fiecare miercuri, dar nimeni nu le-a acordat atenţie", a explicat oficialul, adăugând că situaţia actuală din Bosnia este cea mai rea din 1995 până astăzi.

Duminică a fost a cincea zi de proteste anti-guvernamentale din Bosnia şi Herţegovina. Cetăţenii au protestat împotriva şomajului ridicat, corupţiei larg răspândite şi lipsei de progres economic şi politic. Mii de manifestanţii au luat cu asalt străzile mai multor oraşe din ţară, iar ceea ce iniţial a fost iniţial o manifestaţie paşnică a devenit în scurt timp violentă având loc ciocniri violente cu forţele de ordine.

Cotidianul Dnevni Avaz a numit manifestaţia anti-guvernamentală drept o „revoltă a cetăţenilor”, în timp ce publicaţia Oslobodjenje vorbea despre „Primăvara bosniacă!”

Oraşul cel mai afectat de acţiunile protestatarilor a fost Tuzla, în care vineri, sub privirile a peste 5.000 de manifestanţi, 100 de tineri au devastat o clădire a autorităţilor locale. Printre participanţi s-au aflat şi mai mulţi angajaţi ai întreprinderilor locale care nu-şi mai primiseră salariul de mai multe luni.

În Sarajevo aproximativ o mie de „protestatari au spart ferestrele şi au incendiat gheretele gardienilor şi sediul” unei autorităţi guvernamentale regionale, iar în oraşul Zenic, situat în centrul ţării, manifestanţii, în număr de aproximativ 3.000, au avut loc mai multe ciocniri forţele de ordine, conform agenţiei oficiale FENA.

În zilele următoare au mai fost anunţate proteste în alte 20 de oraşe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor