Tehnică japoneză pentru conservarea lemnului (video)

Lemn finisat prin tehnica japoneză Shou Sugi Ban (maderea.es)
Mioara Stoica
09.07.2016

Shou Sugi Ban este o antică tehnică japoneză de finisaj, care are capacitatea de conservare a lemnului prin aplicarea căldurii. Numele său, în japoneză, înseamnă "scândură de cedru ars", deoarece chiar cedrul este lemnul utilizat în mod tradiţional pentru această tehnică.

Metoda era folosită de către tâmplarii japonezi care căutau să obţină un finisaj artistic şi original, şi de asemenea, îmbunătăţirea durabilităţii creaţiilor lor. Astăzi, această tehnică este redescoperită şi folosită pentru conservarea lemnului, scoţând în evidenţă unul dintre avantajele sale: acela de a nu folosi conservanţi sau vopsele chimice. În plus, permite atât reducerea costurilor cât şi timpul de construcţie, deoarece lemnul nu mai necesită vopsire ulterioară.

În timpul procesului, lemnul este carbonizat, răcit, curăţat şi finisat prin aplicarea unui ulei natural. Este folosit în spaţii exterioare şi interioare, şi poate fi utilizat, de asemenea, pentru piese de mobilier. În funcţie de timpul de expunere la flacără şi modul în care este periat, se pot obţine diferite nuanţe şi finisaje.

De ce devine lemnul mai rezistent cu această tehnică?

Stratul de carbon care se generează cu ajutorul focului protejează lemnul de daunele pe care le pot provoca condiţiile meteorologice nefavorabile, ceea ce face ca aspectul său să rămână nealterat şi îi asigură o durată de viaţă cuprinsă între 80 şi 100 de ani fără întreţinere. În plus, este un finisaj foarte special, pe care îl folosesc arhitecţii şi designerii din întreaga lume, deoarece este o garanţie a durabilităţii şi a integrităţii structurale.

De asemenea, stratul de carbon protejează structura de insecte şi dăunători.

Tehnica japoneză de conservare a lemnului - pas cu pas

1. Lemnul este carbonizat la suprafaţă prin ardere cu flacără, bucată cu bucată. Pentru o aplicare mai precisă, se poate utiliza un aparat de sudură.

 (maderea.es)
(maderea.es)

2. După 7 până la 10 minute se opreşte combustia aplicând apă şi se lasă să se răcească.

3. Partea carbonizată a lemnului se şlefuieşte şi se periază, aplicând în cele din urmă un ulei natural ca o protecţie suplimentară.

 (maderea.es)
(maderea.es)

 (maderea.es)
(maderea.es)


În videoclipul prezentat mai sus se pot vedea în detaliu etapele acestui proces.

Aplicaţii

Această metodă poate fi aplicată, de exemplu, în finisajul exterior pentru menţinerea şi protejarea lemnului de daunele produse de-a lungul timpului de vânt, ploaie şi insecte dar şi pentru finisaje interioare şi piese de mobilă.

 (maderea.es)
(maderea.es)

Poate fi, de asemenea, utilizată la crearea unei adevărate opere de artă, cum ar fi faţada clădirii Interims Audimax de la Universitatea Tehnică din München, în Germania, realizată cu lemn de brad carbonizat, cu un efect ondulat foarte original.

 (maderea.es)
(maderea.es)

Notă: Epoch Times prezintă informaţii pentru a oferi oportunităţi de dezvoltare personală şi autonomă. Instrucţiunile furnizate necesită responsabilitate personală în asigurarea condiţiilor de maximă siguranţă. Toate procedurile trebuie efectuate cu prudenţa necesară şi protejând copiii. Site-ul nu este responsabil pentru posibile consecinţe cauzate de utilizarea informaţiilor furnizate.

Surse: La Bioguia, Shousugiban, Goods home design, Charred wood, Maderea

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor