7 căi frecvente de pătrundere a formaldehidei în locuinţele noastre

Aldehida formică (formaldehida) este un cunoscut cancerigen cu efect demonstrat. Deşi este unul dintre cei mai nedoriţi oaspeţi, foarte adesea îşi face apariţia imperceptibilă în locuinţele noastre.
Îndulcitori artificiali: digestia aspartamului care se poate găsi în produsele NutraSweet, Equal, şi Canderel produce formaldehida, care se acumulează în organe şi ţesuturi şi alterează ADN-ul. (Justin Sullivan / Getty Images)
Kyrill Belan
08.07.2016

Un contact prelungit cu formaldehida poate să cauzeze cancer, precum şi o serie de alte afecţiuni serioase printre care reacţii alergice, erupţii cutanate, sângerări nazale, astm şi alte probleme respiratorii. Am selectat cele mai comune surse de invazie ale acestei substanţe chimice în viaţa noastră. Sunt lucruri cu care interacţionăm în permanenţă şi e bine să fim informaţi pentru a reduce la minim acţiunea dăunătoare a aldehidei formice.

Îndulcitori

Toată lumea ştie că zahărul este toxic. Cu toate acestea, trebuie să ştim că îndulcitorii artificiali folosiţi frecvent în ultima perioadă pot fi mult mai periculoşi. Aspartamul, de exemplu, se descompune în organismul uman în formaldehidă. Cea mai bună alternativă ar fi îndulcitorii naturali, precum ştevia sau mierea, care sunt absolut inofensivi comparativ cu compuşii chimici creaţi în laborator.

Substanţe chimice pentru îndreptarea părului

Folosirea loţiunilor pentru întinderea părului pe baza de formaldehidă a cauzat un impact sever asupra sănătăţii organismului uman. Un grup de cercetători în domeniul mediului efectuând propriile teste au găsit aldehidă formică în cele 16 branduri pentru îndreptarea părului supuse studiului, deşi anterior 15 dintre aceşti producători au susţinut că produsele lor aveau un nivel redus sau chiar zero de formaldehidă.

Cel mai bine este să încercăm să folosim metode mai vechi în acest sens. De exemplu, uleiul de argan este perfect pentru a ne menţine părul strălucitor şi neted. Pentru o fixare mai puternică, putem folosi un gel uşor de silicon şi un uscător de păr cu perie rotundă.

Lac de unghii

Încă în 2006, aproape toţi producătorii importanţi polonezi de lacuri de unghii au promis să elimine din produsele lor "trio toxic" (formaldehida, toluenul şi ftalatul de dibutil), potrivit RodaleNews. Cu toate acestea, ei nu s-au ţinut de cuvânt. Este important să încercăm să găsim branduri mai sigure în acest sens, care acordă o atenţie mai mare siguranţei produselor sale.

Mobilier

Majoritatea dulapurilor şi mobilierului din interiorul locuinţelor noastre sunt fabricate din lemn presat sau PAL, care, împreună cu cleiul folosit la producere, conţin multă aldehidă formică şi alţi conservanţi periculoşi. Cel mai bine este să folosim mobila din lemn autentic şi nu din materiale presate.

Produse de igienă

Mai mult de jumătate din produsele de igienă din camera de baie conţin formaldehidă. Este important să evităm agenţii care conţin în calitate de ingrediente formol, quaternium-15 sau metilaldehidă.

Produse de curăţare

Produsele care conţin D-limonen pot fi foarte nocive. Limonenul poate interacţiona cu ozonul şi produce formaldehidă. Deoarece pericolele formaldehidei nu sunt de obicei indicate pe etichetă, trebuie să evităm la maxim produsele de curăţare cu miros de citrice. Putem să preparăm propriul nostru produs de curăţare pe bază de apă şi oţet, care este foarte eficient.

Ţigări electronice

Ţigările electronice nu sunt o modalitate sigură de a elimina dependenţa fumatului. Studiile arată că fumul emanat de ţigara electronică conţine de 10 ori mai multă formaldehidă comparativ cu fumul unei ţigări obişnuite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor