Singurul bar din Japonia unde se toarce bumbac (galerie foto)


Bumbac wamen, un tip de bumbac cultivat în Japonia.
Bumbac wamen, un tip de bumbac cultivat în Japonia. (Captură web)

Contrar cu ceea ce sugerează numele "Tokyo Cotton Village", nu este vorba despre o aşezare rurală a producătorilor de bumbac, ci de un bar situat în centrul oraşului Tokyo, capitala Japoniei, în zona Setagaya. Este o proprietate unică, ce permite clienţilor să experimenteze cum se toarce bumbacul, o activitate despre care se crede că ar fi relaxantă.

Desigur, încă ne mai amintim de bunicile noastre care torceau lâna şi mulţi dintre noi chiar au învăţat să o facă, unii din necesitate iar alţii din curiozitate. Dar, cum vremurile se schimbă, faptul că un bar unde se toarce devine renumit şi unic în felul său - un bar tematic - ne provoacă un surâs de melancolie şi ne aducem aminte, cu mare drag, de bătrânii noştri şi de un trecut nu prea îndepărtat.

Serviciul de tors bumbac în barul "Tokyo Cotton Village", este disponibil tuturor, gratuit. Oricine cere o băutură primeşte ca bonus posibilitatea de a toarce o bucată de bumbac wamen, un tip de bumbac cultivat în Japonia. Se consideră că textura uşoară a wamen-ului poate calma mintea şi relaxa corpul. Ideea a avut un mare succes în rândul clienţilor, fapt pentru care mulţi dintre aceştia vin la bar de mai multe ori pe săptămână.

„Să torc wamen mă ajută să uit de problemele de la muncă”, spune Yoshiko Jimura, în vârstă de 32 de ani, care vizitează barul de două ori pe săptămână. „Acest timp este ideal pentru a-mi ridica starea de spirit”, a declarat el pentru The Japan News.

Takuya Tonizawa, proprietarul barului, cunoaşte bine cum se cultivă şi se recoltează bumbacul, deoarece asta a făcut în ultimii ani. Takuya, în vârstă de 46 de ani, a lucrat iniţial în domeniul publicităţii, dar, în 2007, participând la o campanie pentru protecţia mediului a devenit conştient de criza cu care se confruntă industria de bumbac în Japonia, din cauza exporturilor ieftine în alte ţări.

Astfel că, anul următor, în 2008, împreună cu mai mulţi prieteni, Takuya a început să crească bumbac pe terenul unei ferme, închiriată în prefectura Tochigi. Ideea de a deschide barul i-a venit lui Tozinawa când a realizat că toarcerea bumbacului le creştea senzaţia de foame şi de sete.

„De ce să nu deschidem un bar unde se poate toarce bumbacul, se poate mânca şi bea, toate în acelaşi timp şi loc?”, s-a gândit Tozinawa. Aşa că, în 2012, şi-a abandonat locul de muncă în publicitate şi a deschis barul. Astăzi continuă să cultive bumbac pe un teren în apropierea barului şi, în acelaşi timp, sensibilizează cu privire la integrarea socială, angajând persoane cu dizabilităţi pentru a lucra la fermă.

Cotton Village este doar unul dintre numeroasele baruri tematice unice care pot fi găsite în Japonia. Iată câteva dintre ele: Cafeneaua bufniţei, Cafeneaua îmbrăţişărilor sau Cafeneaua reptilelor tropicale. Japonezilor nu le lipsesc ideile şi, mai ales, capacitatea de a le pune în practică.