Idei de amenajare a mansardelor

A. D.
26.05.2015

Vedem în filme acele mansarde încântătoare, amenajate cu stil şi ne dorim să experimentăm şi noi locuirea în astfel de spaţii. Sau poate ne gândim că cele mai frumoase cărţi, cele mai frumoase picturi au luat naştere în astfel de încăperi boeme, pline de inspiraţie.

Casele construite în ultimii ani în ţara noastră, în majoritate, sunt proiectate cu nivelul superior mansardat din cel puţin două considerente: economie de materiale (respectiv bani) şi design atrăgător.

Primul lucru pe care trebuie să îl ştiţi când vine vorba de idei de mansardare este că arhitecţii recomandă ca o mansardă trebuie să aibă cel puţin următoarele dimensiuni: confort minim 1,80 metri, confort optim 2,20 metri, iar dacă vreţi confort maxim, minim 2,50 metri.

Dacă aveţi o casă cu pod, şi acesta nu îndeplineşte aceste condiţii, trebuie înălţată tâmplăria acoperişului ori, dacă înălţimea nivelului inferior o permite, trebuie coborât planşeul mansardei.

Apoi, dacă vreţi să transformaţi mansarda în spaţiu de locuit, trebuie să o izolaţi termic, cu plăci din polistiren la exterior şi vată minerală la interior, pe parte de sus a acoperişului.

Geamurile trebuie să fie şi ele diferite de cele din restul casei. Sunt recomandate geamurile din tâmplărie din PVC, aluminiu sau din lemn stratificat şi, în plus faţă de geamurile normale, acestea trebuie prevăzute cu sorturi de etanşare.

Un alt aspect important, înainte de a trece la idei de amenajare a mansardelor, este pardoseala. Ea se poate aplica pe scândurile montate pe grinzile mansardei. Arhitecţii care se ocupă de planul podului vor stabili locul stâlpilor şi al grinzilor de susţinere, adică structura de rezistenţă.

Mansarda nu este completă fără o privelişte către oraş sau împrejurimi. Ferestrele de la mansardă sunt cele mai bune alegeri când vine vorba de acest spaţiu inedit prin excelenţă, nu doar pentru că aduc de două ori mai multă lumină naturală decât cele verticale, dar ajută la realizarea ventilaţiei naturale şi facilitează accesul la privelişte.

Dacă eventualele probleme de natură tehnică pot fi tratate prin discuţia cu un specialist în construcţii, este bine să ştiţi că, din punct de vedere al designului, o cameră la mansardă oferă multiple posibilităţi. Practic, o asemenea încăpere poate fi transformată în aproape orice.

Idei de amenajare a mansardelor. Cameră de zi

Deşi mansarda este, de regulă, mai potrivită pentru un spaţiu intim, ea poate fi transformată cu succes şi într-un loc deschis vizitatorilor. Aici poate lua naştere o cameră de zi perfectă pentru a vă invita prietenii la cafea sau la un film.

Dacă sunteţi o fire care se destinde mai degrabă în singurătate, etajul superior al casei poate fi şi o zonă de relaxare ceva mai retrasă, potrivită pentru a trage un pui de somn după-amiaza sau pentru a citi o carte. Varianta de a integra în acest spaţiu şi o (mini) bibliotecă este, de asemenea, cât se poate de potrivită. Puteţi mări gradul de confort al podului plin instalarea unui şemineu, dacă este posibil. Şemineul modern este o alegere bună care ocupă puţin spaţiu.

Candelabrele şi lămpile joase (nu mici) de masă oferă un ambient plăcut şi funcţionează bine.

Idei de amenajare a mansardelor. Dormitor

Dacă doriţi să amenajaţi un dormitor la mansardă, atunci amplasaţi patul de aşa natură încât să vă fie foarte uşor să vă aşezaţi şi să vă ridicaţi din el. Dacă faceţi alegerile potrivite, se poate obţine o cameră intimă, confortabilă, elegantă şi plină de romantism şi bun gust. Tavanul înclinat vă poate ajuta la montarea unui baldachin deasupra patului.

Puteţi accentua zona în care veţi monta patul, vopsind pereţii într-o culoare contrastantă cu restul încăperii, îmbrăcându-i în tapet cu imprimeu sau placându-i cu piatră naturală sau lemn, de pildă. Alegeţi peretele cel mai înalt pentru amplasarea dulapului de haine sau montarea unui dressing. Astfel veţi obţine mai mult spaţiu de depozitare.

Puteţi amenaja aici cu uşurinţă dormitorul matrimonial dar şi pe cel al copiilor, profitând de atmosfera de intimitate conferită de un asemenea spaţiu. O altă variantă ar fi să decoraţi o astfel de încăpere ca fiind special pentru oaspeţi.

Dacă veţi decide ca, pe lângă dormitor, să amenajaţi şi o cameră de baie la ultimul etaj, veţi face ca această zonă a casei să fie cu mult mai confortabilă.

Idei de amenajare a mansardelor. Dressing

Problema depozitării hainelor, a accesoriilor şi a pantofilor poate fi rezolvată foarte uşor.

O idee de grozavă este să destinaţi acest spaţiu, dressingului. Puteţi să vă organizaţi hainele într-un spaţiu aerisit, să nu le mai ţineţi înghesuite într-un şifonier.

Cu doar câteva piese bine alese, cu spaţii pentru umeraşe, pantofi şi accesorii, scăpaţi de orice probleme şi puteţi să vă simţiţi ca o vedetă în fiecare dimineaţă.

Idei de amenajare a mansardelor. Birou/Atelier

La nivelul superior se poate obţine cu uşurinţă un spaţiu destinat studiului, sau creaţiei. Nu degeaba unii dintre cei mai mari scriitori închiriau camere la masardă. Lumina zilei vă ajuta să vă concentraţi, iar cerul înstelat, pe care îl puteţi admira cu uşurinţă prin ferestrele largi, vă va alimentează imaginaţia.

Puteţi organiza o mică bibliotecă şi o canapea în acest spaţiu al casei. Este o alegere perfectă pentru a petrece clipe de relaxare.

Fie că este vorba de biroul de care aveţi nevoie pentru a lucra de acasă sau de un loc unde copiii îşi pot face lecţiile (sau de amândouă), spaţiul de la ultimul etaj este perfect pentru o asemenea utilizare, datorită detaşării sale relative faţă de ceea ce se întâmplă în restul casei.

Idei de amenajare a mansardelor. Spaţiu de joacă

Dacă aveţi copii şi o mansardă, vă sfătuim să le amenajaţi acolo camera de joacă. Cu avantajul luminii naturale ce scaldă încăperea, dar şi faptul că în acest fel zgomotele produse de cei mai mici membri ai familiei în timpul jocului vor fi suficient de izolate, pentru a vă oferi momente de linişte. Pentru depozitarea jucăriilor şi a cărţilor celor mici, proiectaţi rafturi şi dulapuri în zonele de sub cornişă, păstrând liber centrul încăperii, oferindu-le copiilor mai mult spaţiu de joacă.

Nu trebuie însă neapărat să aveţi copii pentru a transforma mansarda într-un loc de joacă. Dacă dvs. şi prietenii dvs. adoraţi nopţile în care jucaţi biliard, fusball, twist sau mimă, puteţi investi în obiecte special create în acest sens. Dincolo de masa de biliard sau fusball, ar mai fi nevoie de câteva fotolii şi o masă.

Sau imaginaţi-vă cât de bine ar fi să aveţi propriul dvs. cinematograf, unde puteţi vedea filmele preferate oricând şi ori de câte ori doriţi. În acest sens aveţi nevoie de un perete alb, de câteva fotolii confortabile şi de un proiector video.

Idei de amenajare a mansardelor. Baia luminoasă din mansardă

O altă încăpere folosită intens, avantajată de lumina ce pătrunde prin ferestrele oblice ale mansardei, poate fi baia. Într-o baie mansardată tavanele joase pot fi puse în valoare prin dispunerea ingenioasă şi ergonomică a obiectelor sanitare. De exemplu, imediat sub îmbinarea tavanului cu un perete de înălţime mică poate fi montat vasul de wc sau cada, amplasând chiuveta sau cabina de duş pe pereţii înalţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor