Teheranul dezvăluie programul de la reactorul nuclear din Arak, la presiune americană

Reactorul de la Arak
Reactorul de la Arak (Getty Images)

Iranul a dezvăluit luni că a reamenajat o parte a reactorului de apă grea de la Arak - o acţiune care nu a încălcat restricţiile internaţionale asupra activităţii sale nucleare, dar a arătat că dezvoltă sectorul nuclear.

Presa de stat iraniană a informat că tehnicienii au pornit un circuit secundar la Arak, o uzină construită pentru a produce apă grea folosită ca moderator pentru a încetini reacţiile din nucleul reactoarelor nucleare.

Teheranul a reactivat părţi ale programului său nuclear pentru a protesta faţă de retragerea SUA în mai 2018 dintr-un acord internaţional menit să limiteze şi să temporizeze capacitatea Republicii Islamice de a dezvolta o bombă nucleară.

Washingtonul afirmă că retragerea sa şi decizia, în consecinţă, de reimpunere a sancţiunilor ridicate în cadrul acordului din 2015 va obliga Iranul să accepte un pact mai larg.

Teheranul susţine că programul său nuclear este destinat generării energiei electrice, lucrărilor medicale şi altor scopuri paşnice. Totuşi, resursele masive de ţiţei şi gaz ale Republicii Islamice aruncă îndoieli asupra logicii unei asemenea explicaţii.

Circuitul secundar a fost pornit pe măsură ce Iranul a lucrat la modernizarea uzinei Arak, a raportat agenţia de ştiri semi-oficială Mehr.

Iranul a fost de acord să închidă reactorul de la Arak - aflat la aproximativ 250 km sud-vest de Teheran - în baza acordului din 2015. Puterile străine care au semnat pactul au declarat că uzina ar fi putut produce în cele din urmă plutoniu, care poate fi folosit şi la bombele atomice.

Iranului i s-a permis să producă o cantitate limitată de apă grea, iar după retragerea SUA din acord, Teheranul a lucrat la reproiectarea reactorului, afirmând că va produce izotopi pentru uz medical şi agricol.

Reactorul va fi gata pentru testele iniţiale în martie 2021, a declarat Ali Akbar Salehi, şeful Agenţiei atomice a Iranului.

Referindu-se la vizita preşedintelui Hassan Rouhani în Japonia săptămâna trecută, Salehi a declarat că Tokyo este dispus să medieze între Teheran şi Washington.

El a declarat că discuţiile dintre Iran, Japonia şi alte ţări au inclus o propunere ca Teheranul să ofere asigurări că nu urmăreşte producerea de arme nucleare prin re-emiterea unei fatwa emise la începutul anilor 2000 de către liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei, care interzice dezvoltarea sau utilizarea de arme nucleare.

Însă criticii Teheranului subliniază că o fatwa nu are vreo relevanţă, guvernul de la Teheran fiind acuzat în repetate rânduri de încălcarea promisiunilor făcute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe