Moscova condamnă încălcarea suveranităţii spaţiului sirian de către Israel

Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova.
Cupolele aurite ale catedralelor Kremlinului întâmpină turiştii din Moscova. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Miercuri dimineaţă, Israelul a raportat efectuarea mai multor lovituri aeriene pe teritoriul sirian, atacând zeci de ţinte militare care ar fi fost forţe „iraniene” şi siriene.

Atacurile israeliene împotriva Siriei reprezintă o încălcare a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale acestei ţări şi conduc la escaladarea tensiunilor din regiune, a declarat miercuri ministrul rus de Externe.

"Recent, intensitatea atacurilor israeliene cu rachete şi bombe pe teritoriul sirian a crescut brusc ... Această evoluţie generează o serioasă preocupare şi opoziţie de la Moscova. Considerăm că este extrem de importantă respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Arabe Siriene şi a altor state din regiune", a declarat Ministerul de Externe.

"Între timp, acţiunile Israelului nu fac decât să genereze tensiuni şi să consolideze potenţialul de conflict în jurul Siriei şi să contracareze eforturile de normalizare a situaţiei", a adăugat ministerul.

Miercuri dimineaţă, mass-media siriană a raportat că apărarea aeriană siriană a detectat şi distrus mai multe rachete ostile care se apropiau de Damasc începând cu 1:30, ora locală. Aproximativ 20 de explozii au fost înregistrate succesiv.

O sursă militară a declarat că avioanele israeliene şi-au lansat atacurile atât pe teritoriul disputat al Înălţimilor Golan, cât şi din spaţiul aerian libanez.

Ulterior, armata israeliană, care admite rareori atacurile efectuate pe teritoriul sirian, a publicat o declaraţie care confirmă că atacul a avut loc şi că forţa aeriană a vizat zeci de ţinte militare în Siria, inclusiv presupuse „forţe iraniene”.

În ultimii ani, Israel a efectuat sute de atacuri în Siria şi alte zeci în Liban, Gaza şi Irak împotriva a ceea ce a considera că sunt presupuse elemente iraniene.

Guvernul sirian a invitat consilieri iranieni şi mişcarea militantă libaneză Hezbollah în ţară în timpul conflictului civil pentru a ajuta la lupta împotriva terorismului din Damasc.

Tel Aviv a susţinut că aceste forţe ar putea fi folosite într-un război dus de Iran împotriva Israelului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe