SUA susţine că Iranul a omorât peste o mie de persoane în timpul revoltelor din noiembrie
alte articole
Este posibil ca forţele de securitate iraniene să fi ucis peste 1.000 de persoane de când au început protestele generate de majorarea preţurilor la combustibil, la mijlocul lunii noiembrie, a declarat joi reprezentantul special al SUA pentru Iran, Brian Hook, adăugând că multe mii de oameni au fost răniţi în timpul tulburărilor.
„Cum adevărul nu prea se spune în Iran, se pare că regimul ar fi putut ucide peste o mie de cetăţeni iranieni de la începerea protestelor”, a declarat Hook jurnaliştilor în cadrul unui briefing la Departamentul de Stat.
Printre aceştia, cel puţin zece erau copii, a afirmat Hook, care a avertizat că cifrele nu sunt definitive, investigaţiile fiind încă în desfăşurare, iar procesul este dificil întrucât Teheranul a blocat informaţiile. Dar Hook a spus că „multe mii de iranieni” au fost de asemenea răniţi şi cel puţin 7.000 sunt reţinuţi în închisorile Iranului.
Revoltele masive, care au început la 15 noiembrie, după ce guvernul iranian a crescut brusc preţul combustibilului cu până la 300%, s-au răspândit în peste 100 de oraşe şi localităţi şi s-au transformat într-un protest împotriva liderilor teocraţi ai Republicii Islamice.
Teheran nu a dat nicio cifră oficială a numărului victimelor, dar Amnesty Internaţional a declarat luni că a documentat moartea a cel puţin 208 protestatari.
Având în vedere numărul victimelor, evenimentele din noiembrie au fost cele mai sângeroase de la Revoluţia Islamică din 1979.
Liderii iranieni au afirmat că „tulburile” sunt cauzate de adversarii săi din exil şi principalii inamici ai ţării - Statele Unite, Israel şi Arabia Saudită.
Economia iraniană suferă după ce, anul trecut, preşedintele american Donald Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear încheiat cu Iranul şi alte puteri mondiale şi a reimpus sancţiuni economice care au vătămat economia iraniană bazată pe ţiţei.
Hook a declarat, de asemenea, că o navă de război a Marinei SUA a capturat o navă care transporta piese de rachete avansate. Nava se îndrepta spre Yemen pentru a livra echipamentele. Se crede că vasul era iranian, iar SUA susţine că incidentul care a avut loc pe 25 noiembrie este încă o dovadă că Teheranul continuă eforturile de amplificare a conflictului regional.
În ultimii ani, navele de război ale SUA au interceptat şi au confiscat arme iraniene în curs de livrare către luptătorii Houthi din Yemen, sprijiniţi de Iran.
În temeiul unei rezoluţii a Naţiunilor Unite, Teheranului îi este interzis să furnizeze, să vândă sau să transfere arme în afara ţării, cu excepţia cazului în care tranzacţiile sunt aprobate de Consiliul de Securitate.
O rezoluţie separată a ONU privind Yemenul interzice furnizarea de arme liderilor Houthi.