Iranul susţine că ar fi eliberat protestatarii. A reţinut doar un număr mic de lideri care au organizat protestele

Proteste în Iran (Captură video)
Andrei Popescu
03.12.2019

Liderii unei grupări care planifică proteste în universităţile din Teheran în acest weekend au fost arestaţi, au declarat, marţi, autorităţile iraniene, adăugând că mulţi dintre cei 2.021 de arestaţi în zona din jurul capitalei în timpul protestelor de masă de luna trecută au fost eliberaţi.

În timpul protestelor recente, grupul plănuise să atragă studenţii din campusul Universităţii Teheran pentru a organiza proteste, se arată într-un comunicat al ministerului.

„În recentele tulburări au fost arestate 2021 de persoane, multe dintre ele fiind arestate pentru prima dată din cauza ignoranţei lor şi într-o atmosferă tensionată, dar au fost eliberate imediat”, a declarat ministerul.

Protestele au început pe 15 noiembrie, după ce guvernul a anunţat creşterea preţurilor la benzină. Regimul iranian a blocat imediat internetul şi a operat mii de arestări, potrivit unor rapoarte neverificate.

Economia iraniană suferă de pe urma reintroducerii sancţiunilor SUA, măsură care a urmat retragerii în mai 2018 a administraţiei Trump din acordul internaţional care limita şi amâna progresul industriei nucleare a Republicii Islamice.

Protestele au devenit rapid politice, manifestanţii cerând înlăturarea liderilor ţării, unul dintre cei mai mari producători de petrol ai OPEC.

Ministrul de Interne, Abdolreza Rahmani Fazli, a declarat săptămâna trecută că până la 200.000 de persoane au luat parte la nivel naţional în proteste.

Purtătorul de cuvânt al justiţiei iraniene, Gholamhossein Esmaili, a declarat la o conferinţă de ştiri difuzată în direct la TV de stat că 300 de persoane arestate în timpul protestelor erau încă în arest la Teheran, deşi majoritatea celor reţinuţi au fost eliberaţi.

Un parlamentar iranian a declarat săptămâna trecută că până la 7.000 de persoane au fost arestate şi Amnesty Internaţional a declarat luni că cel puţin 208 de persoane au fost ucise în toată ţara.

Iranul a negat cifrele cu privire la numărul persoanelor ucise în conflicte, dar nu a publicat niciun număr oficial al celor ucişi.

Datele publicate de regimul iranian nu pot fi verificate în niciun fel, din cauza lipsei de transparenţă guvernamentală din Iran în acest moment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor