Erdogan cere turcilor să abandoneze dolarul şi să aibă încredere în lira turcească

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (Getty Images)

De la mijlocul anului 2018, Turcia se confruntă cu tot mai multe probleme financiare, lira devalorizându-se şi pe fondul tensiunilor geostrategice crescute cu aliaţii NATO.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a îndemnat pe turci să-şi convertească moneda străină în lira turcească, cerându-le „să abandoneze dolarul”.

"Lăsaţi dolarul şi celelalte. Haideţi să ne întoarcem la banii noştri, lira turcească. Lira turcească nu mai pierde valoare. Hai să ne arătăm patriotismul în felul acesta", a spus Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan a adăugat, de asemenea, că Turcia intenţionează să-şi construiască propriul model de avion de vânătoare turcesc în 5-6 ani, pe fondul unei dispute continue cu Statele Unite care a scos Turcia din programul F-35.

În 2019, lira a scăzut cu 10 la sută, întrucât guvernul turc a întârziat reformele economice cheie pe fondul creşterii tensiunilor politice din ţară.

În 2018, Recep Tayyip Erdogan a anunţat că ţara sa va boicota bunurile electronice americane, invocând „un atac economic” împotriva Turciei.

El a continuat să spună că turcii ar trebui să opteze pentru electronice de consum produse local sau pentru cele fabricate de partenerii economici ai Turciei, eventual cei „noi” (Rusia, Iran, China), în încercarea de a consolida lira.

La jumătatea lunii septembrie a anului trecut, banca centrală şi-a majorat rata cheie cu 625 de puncte de bază, la 24 la sută pe an, ceea ce a contribuit la consolidarea lirei turceşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe