Teheran o capitală poluată? O mutăm

Teheranul astăzi este un oraş supraaglomerat, plin de smog şi cu risc de cutremure ridicat. Condiţiile de viaţă în capitala iraniană au devenit imposibile. Cercetătorii au studiat fiecare tip de soluţie. Chiar şi cele mai extreme: construirea un oraş nou în sudul ţării.
Teheranul acoperit de smog.   (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
23.10.2013

Teheranul astăzi este un oraş supraaglomerat, plin de smog şi cu risc de cutremure ridicat. Condiţiile de viaţă în capitala iraniană au devenit imposibile. Cercetătorii au studiat fiecare tip de soluţie. Chiar şi cele mai extreme: construirea un oraş nou în sudul ţării.

Când Mahmoud Ahmadinejad a propus mutarea a 3 milioane de locuitori din Teheran în alte provincii, în mulţi au crezut că este doar una dintre multele sale provocări. Dar, aparent, ideea fostului preşedinte iranian nu era atât de nebună. Capitala Iranului este de nelocuit. Iar Ahmadinejad, care a fost primar timp de doi ani, a înţeles acest lucru. Dacă atunci preşedintele Iranului a propus să mute locuitorii din Teheran, propunerea de astăzi este aceea de a "muta" oraşul. Ahsan Alevi, responsabil de "Proiectul Progres", a sugerat mutarea capitalei într-un nou oraş, de construit mai în sudul ţării. Şi se pare că deja ar fi o majoritate în Parlament gata să voteze în favoarea propunerii.

Motivele pentru o schimbare, în retrospectivă, sunt mai mult decât valabile. Condiţiile de viaţă în Teheran au devenit aproape imposibile. Oraşul este supraaglomerat. În ultimii ani, capitala a avut o creştere demografică dincolo de orice presupuneri făcute de autorităţi. Cele 13 milioane de locuitori sunt prea mulţi şi ar fi afecta traficul, lipsa de apă şi costul ridicat de trai. Ca să nu mai vorbim de riscul de cutremure. Capitala, precum şi o mare parte din Iran, este situată într-o zonă extrem de predispusă la cutremure, iar clădirile nu sunt echipate cu sisteme anti - seismice de ultima generaţie.

Dar inamicul numărul unu este poluarea. Ministrul iranian al Sănătăţii a declarat recent că anul trecut, din cazua poluării, au fost ucise mai mult de 4.000 de persoane numai în capitală. Acelaşi ministru în luna ianuarie a ordonat închiderea de şcoli şi birouri guvernamentale din cauza smogului.

Principala cauză este numărul mare de autoturisme, învechite, care se revarsă pe străzile metropolei creând blocaje imense de trafic. Se estimează că în fiecare zi în capitala iraniană circulă mai mult de 10 milioane de maşini. Pentru a agrava un cadru de mediu deja dezastruos, se adaugă gazele emise de fabricile din suburbii care fac aerul şi mai irespirabil. Apoi, poziţia geografică nu ajută. Teheranul este situat la poalele Munţilor Elburz care blochează tot smogul în oraş.

Cercetătorii au în vedere soluţii din orice tip. De la ploaia artificială la un proiect de schimbare a rutelor vântului. În ultimele luni, cinci avioane au lansat apă pe unele părţi ale oraşului pentru a încerca să reducă rata de poluare. Închiderea de şcoli, birouri şi bănci, în schimb, nu a adus nici un beneficiu. Într-un astfel de context, ideea de a transfera un întreg oraş pare un pic mai puţin nebună.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor