Londra şi Teheran aproape de redeschiderea ambasadelor

Marea Britanie: Ministrul de Externe William Hague.
Marea Britanie: Ministrul de Externe William Hague. (Oli Scarff / Getty Images)

Ministrul de Externe al Marii Britanii, William Hague, a declarat că ţara sa şi Iranul au iniţiat procesul care ar putea duce la redeschiderea respectivelor ambasade.

Marea Britanie a închis ambasada de la Teheran în 2011, în urma deteriorării relaţiilor bilaterale. William Hague a declarat în parlamentul britanic că în scurt timp ambele ţări vor desemna o persoană, dar nu rezidentă. De la alegerea preşedintelui Hassan Rouhani în iunie, asigură Hague, tonul discuţiilor cu Teheranul "s-a schimbat".

Ministrul a adăugat însă imediat că Iranul va trebui să facă "schimbări substanţiale" în programul său nuclear dacă doreşte ca Occidentul să „înmoaie” sancţiunile împotriva ţării.

Hassan Rouhani a dat asigurări de la tribuna ONU că Iranul nu reprezintă ”absolut deloc o ameninţare pentru omenire” şi i-a cerut omologului său american, Barack Obama, să îi ignore pe aceia care doresc războiul şi să susţină negocierile. Acesta a cerut comunităţii internaţionale "să accepte drepturile nucleare ale Iranului", în special în ceea ce priveşte "îmbogăţirea uraniului pe teritoriul său, în cadrul normelor internaţionale".

În noiembrie 2011, un grup de protestatari iranieni au luat cu asalt Ambasada Marii Britanii la Teheran. Protestatarii au spart geamuri, au dat foc drapelului şi au aruncat bombe cu benzină în semn de protest faţă de o serie de sancţiuni impuse de Londra împotriva Republicii Islamice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe