Apropierea dintre Iran şi SUA, motiv de spitalizare pentru ministrul iranian de externe

(photos.com)

Un ziar ultraconservator din Teheran a reinterpretat nişte declaraţii făcute de ministrul iranian de externe, Javad Zarif, privind actuala apropiere dintre SUA şi Iran. Când le-a citit, ministrul a simţit nişte dureri acute în spate şi în picioare, pentru care a trebuit să fie dus urgent la spital. Potrivit ziarului Kayhan, Zarif ar fi spus, la o reuniune cu uşile închise că, atât convorbirea telefonică dintre Barack Obama şi Hassan Rohani, cât şi întâlnirea sa cu John Kerry, au fost 'o greşeală'; lucru pe care ministrul şi purtătoarea sa de cuvânt s-au grăbit să-l dezmintă, considerând ştirea 'complet falsă', notează ziarele ABC şi La Razon.

Dezgheţul istoric al relaţiilor dintre SUA şi Iran se loveşte de refuzul unor grupări radicale, de ambele părţi, care se opun acestei schimbări după trei decenii de înfruntare. În pofida binecuvântării primite de la liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, ziarul Kayhan, portavoce a sectorului ultraconservator al regimului, conduce acest lobby împotriva apropierii de cei consideraţi până acum 'marele Satan'. Iar presupusa reinterpretare a declaraţiilor lui Javad Zarif a culminat cu internarea ministrului la spital. 'Când am citit ştirea, am simţit nişte dureri acute la spate şi în picioare, care m-au împiedicat să mă aşez sau să merg. A trebuit să-mi suspend agenda şi să mă duc la spital. Doctorii mi-au spus că durerile sunt pe fond nervos', a postat şeful diplomaţiei iraniene pe pagina lui de Facebook, citată de agenţia Mehr.

Însă cotidianul Kayhan, al cărui director este numit direct de ayatollahul Khamenei, întrezăreşte ca acesta să fie şi punctul de vedere al liderului spiritual. Nu doar ziarul Kayhan, ci şi Gardienii Revoluţionari, corpul paramilitar care supraveghează valorile revoluţiei islamice, cu o pondere tot mai mare în viaţa politică, se opun dezgheţului. Generalul Mohammad Ali Jafari a calificat drept 'o eroare tehnică' convorbirea telefonică dintre Obama şi Rohani. În stradă deschiderea a fost primită în general bine, deşi au avut loc câteva proteste izolate, precum cea a unui grup de exaltaţi care au lansat ouă şi pantofi, la întoarcerea în Teheran a preşedintelui Rohani după participarea la Adunarea Generală a ONU.

Scurta trecere pe la spital a lui Zarif ilustrează supărarea acestuia faţă de publicarea unei ştiri care alimentează din nou dezbaterea dacă regimul iranian nu avansează prea repede în apropierea sa de Occident şi SUA. Zarif va conduce echipa de negociere iraniană în convorbirile privind programul său nuclear pe care le va purta cu şase puteri mondiale la Geneva săptămâna viitoare, în prima rundă de convorbiri care are loc de la alegerea lui Rohani ca preşedinte.

Ali Larijani, preşedintele Parlamentului iranian şi fost negociator-şef în dosarul nuclear, a descris procesul de dialog ca 'o fereastră de oportunitate' şi a asigurat că aceste contacte trebuie să impulsioneze încrederea reciprocă. Moderaţii Rohani şi Zarif, un iranian educat în SUA, au condus eforturile diplomatice în încercarea de a recâştiga încrederea lumii la Adunarea Generală a ONU din septembrie de la New York. Această călătorie a avut ca rezultat prima convorbire telefonică între preşedinţii SUA şi Iranului, de la Revoluţia Islamică din 1979.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe