Putin a ordonat strămutarea unor tătari din Crimeea

Tătarii din Crimeea.
Tătarii din Crimeea. (captură youtube.com)

Unii tătari din Republica separatistă Crimeea vor fi strămutaţi din locuinţele actuale la ordinul autorităţilor subordonate Kremlinului, însă teritoriul nou pe care îl vor primi se află tot în peninsulă, a anunţat marţi, ”vicepremierul” ilegitim crimeean Rustam Temirgaliyev. Decizia a fost anunţată la scurt timp după semnarea tratatului de alipire a peninsulei ucrainene la Federaţia Rusă.

Tătarii vor fi strămutaţi deoarece noul guvern din Crimeea ar vrea să regularizeze pământul ocupat în mod neoficial de către tătarii Crimeei după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Aceştia au fost deportaţi în Asia Mică de liderul sovietic, Iosif Stalin, în anul 1994 iar în schimbul lor au fost aduşi ruşi. Se estimează că 46% dintre cei deportaţi au murit de foame şi de boli.

"Le-am cerut tătarilor crimeeni să evacueze o parte din pământ, care este necesar pentru nevoi sociale”, a declarat Temirgaliyev.

Acesta nu a precizat dacă tătarii din Crimeea ce vor fi strămutaţi vor primi despăgubiri comparative cu locuinţele primite sau vreun alt fel de ajutor în urma acestor abuzuri.

”Dar suntem pregătiţi să alocăm şi să autentificăm multe alte loturi de pământ, pentru a asigura o viaţă normală tătarilor crimeeni", a spus el.

Într-o aparentă încercare de a calma tensiunile etnice din regiune, Termigaliyev susţine că membrii comunităţii tătare ar putea primi posturi în noul guvern de la Simferopol.

Tătarii din Crimeea sunt în mare parte susţinători ai Occidentului şi au fost primii care au protestat împotriva mişcărilor separatiste organizate de activiştii ruşi din peninsula ucraineană.

Marţi, un tânăr de etnie tătar crimeean a fost înmormântat în apropriere de Simferopol. Trupul desfigurat al acestuia a fost găsit abandonat într-o pădure aflată la 60 de kilometrii de capitală şi se presupune că ar fi fost ucis violent de către activiştii ruşi.

Acest incident ar putea stârni represalii împotriva Moscovei. Premierul turc Erdogan l-a informat pe Vladimir Putin că va închide strâmtoarea Bosfor pentru navele ruseşti dacă vor mai exista violenţe împotriva minorităţii tătarilor din Crimeea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe