Tătarii din Crimeea intenţionează să reia mişcarea de eliberare naţională

Poliţia înarmată în timpul raidului unui hotel din Simferopol.
Poliţia înarmată în timpul raidului unui hotel din Simferopol. (captură youtube.com)

Activiştii tătari din Crimeea intenţionează să reia mişcarea de eliberare naţională. Despre aceasta a declarat reprezentantul tătarilor crimeeni, Nedim Khalilov, potrivit serviciului de presă al Centrului Independent pentru analişti politici şi jurnalişti din Crimeea.

Khalilov susţine că obiectivul principal al acestei mişcări este restaurarea statutului naţional a tătarilor din Crimeea, pierdut în 1783.

Khalilov a menţionat că tătarii din Crimeea se opun anexării Crimeei de către Federaţia Rusă. Din acest motiv, până la restaurarea statalităţii poporului tătar din Crimeea, pe teritoriul peninsulei va fi considerat legitim doar cadrul legal al Ucrainei şi normele dreptului internaţional şi nu legislaţia Federaţiei Ruse.

Pe 29 martie, în Crimeea va avea loc o sesiune extraordinară a Congresului poporului tătar din Crimeea, în cadrul căruia activişti tătari crimeeni urmează să stabilească planuri de acţiune pentru situaţia creată în regiune. Un alt subiect de discuţii îl va constitui problema dreptului la autodeterminare a poporului tătar din Crimeea.