Tătarii polonezi, solidari cu cei din Crimeea

Ministrul de interne al Poloniei, Bartlomiej Sienkiewicz, a declarat că Polonia poate primi 11.000 de refugiaţi.
Ministrul de interne al Poloniei, Bartlomiej Sienkiewicz, a declarat că Polonia poate primi 11.000 de refugiaţi. (youtube.com)

Mai multe sute de familii tătare din Crimeea se pregătesc să se exileze în Polonia, în timp ce tătarii polonezi se organizează pentru a-i ajuta, informează cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, preluat de Courrier International.

'Abia reîntorşi după deportarea din timpul lui Stalin, ei (tătarii) trebuie să fugă din nou', explică Bronislaw Talkowaski, liderul comunităţii musulmane din Kruszyniany (estul Poloniei), unul dintre cele două sate - alături de Bohoniki - unde trăiesc tătari polonezi. Strămoşii lor, pe atunci soldaţi, se instalaseră pe aceste meleaguri în secolul al XIV-lea, la invitaţia regelui Ladislas Jagiellon. Astăzi, circa 2.000 de cetăţeni polonezi s-au declarat de naţionalitate tătară.

Tătarii din Kruszyaniany doresc să-şi ajute 'verii' din Crimeea, să le ofere ospitalitate şi sprijin spiritual. 'Va fi mai uşor pentru ei să se adapteze într-un sat în mijlocul unor oameni binevoitori, care le cunosc tradiţiile', explică Talkowski.

Primul grup format din 32 de refugiaţi a trecut frontiera poloneză la 21 martie, cerând cu toţii azil politic. Ei au explicat că se tem de represalii din partea noii puteri ruse din peninsulă, care i-a ameninţat pentru faptul că, în marea lor majoritate, tătarii au susţinut puterea ucraineană. După cum precizează Gazeta Wyborcza, citând informaţii transmise de Selim Chazbijewicz, profesor la universitatea din Olsztyn şi reprezentant al Mejlis (Adunarea tătarilor) din Polonia, alte câteva sute de familii s-ar putea refugia din Crimeea.

Între timp, primii refugiaţi tătari au fost ghidaţi spre un centru pentru solicitanţi de azil situat lângă Varşovia. Ministrul de interne al Poloniei, Bartlomiej Sienkiewicz, a declarat că Polonia poate primi 11.000 de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe