Invazia din Ucraina, o greşeală a Rusiei, comentează presa de la Chişinău

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o mare greşeală strategică, politică, geopolitică, economică şi chiar militară invadând Ucraina, susţine Jurnal de Chişinău. În primul rând, potrivit autorului articolului, în conştiinţa opiniei publice, fie rusă, fie ucraineană, agresorul va fi responsabil de 'sângele frăţesc' care va curge.
TAB-urile Rusiei în Semfaropol, capitala Crimeei. (captură youtube.com)
Epoch Times România
07.03.2014

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o mare greşeală strategică, politică, geopolitică, economică şi chiar militară invadând Ucraina, susţine Jurnal de Chişinău. În primul rând, potrivit autorului articolului, în conştiinţa opiniei publice, fie rusă, fie ucraineană, agresorul va fi responsabil de 'sângele frăţesc' care va curge.

Totodată, ziarul subliniază că pentru cea mai mare parte a populaţiei locale turismul este singura sursă de venit, iar cu maşinile blindate pe străzi nu pot fi atraşi turişti. În aceste condiţii, aceşti oameni - ruşi, ucraineni sau tătari - ar putea lua o atitudine faţă de Putin şi ocupaţia rusească. De asemenea, potrivit sursei, Putin riscă să fie foarte repede izolat de ţările vecine, cele mai ameninţate de o intervenţie similară, precum Belarus şi Kazahstan. Rusia, după intervenţia sa militară în Ucraina, suferă pierderi economice care se cifrează în procente din PIB. Totodată, în cazul unui război direct, Ucraina nu va rămâne singură, aşa cum a fost în cazul Georgiei.

'O invazie laşă', comentează Adevărul agresiunea ruşilor în Crimeea. 'Un dictator care a pierdut contactul cu realitatea, călcând în picioare norme şi tratate internaţionale, suveranitatea unor popoare care s-au săturat să tot fie 'eliberate', fără a li se cere părerea. Un preşedinte mincinos şi laş, ascunzându-se în spatele soldaţilor săi, luaţi peste picior şi urâţi de o lume întreagă, trimişi să lupte pentru o cauză străină. Într-o zi Măreaţa Rusie s-ar putea nărui, precum un trunchi de copac ros de carii', scrie Adevărul. Şi vor plăti pentru acest dezastru nu conducătorii săi iresponsabili, ci oamenii simpli, ruşii de rând, adaugă publicaţia.

Timpul scrie despre o nouă Transnistrie din Crimeea. Basarabia a fost pedepsită prin Transnistria imediat ce a dat primele semne că doreşte să se întoarcă spre Occident. În ceea ce priveşte Ucraina, Rusia a avut ceva mai multă răbdare, însă linia roşie a fost trasată limpede de la bun început: fără Uniunea Europeană şi, mai ales, fără un parteneriat cu NATO. Pe de altă parte, remarcă autorul, o parte din cetăţenii Ucrainei se simte mai apropiată de Rusia, iar aici se regăseşte principala bază a lui Putin, nu în militarii neasumaţi sau orice alt fel de ameninţări. În plus, Ucraina se confruntă cu perspectiva unui colaps economic, iar sprijinul financiar promis de Occident vine la pachet cu o serie de condiţii, care includ o mulţime de măsuri nepopulare. 'Actualul guvern de la Kiev merge pe sârmă şi are foarte puţine opţiuni', comentează ziarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor