Tăriceanu vrea să schimbe mecanismul de numire a şefilor din Justiţie. Dragnea are "mari rezerve"
alte articole
Preşedintele PSD Liviu Dragnea nu este prea încântat de iniţiativa lui Călin Popescu Tăriceanu de a schimba procedurile de numire a şefilor DNA, Parchetului General şi Înaltei Curţi chiar înainte ca aceste numiri cheie în Justiţie să aibă loc.
"Seamănă foarte mult cu intenţia de a modifica legea. Din câte ştiu, urmează ca în câteva luni şi acolo să se facă nişte numiri. Deocamdată nu vorbim de a susţine nişte intenţii, dar am rezerve pentru că şi acolo se fac numiri în câteva luni şi e similar cu ce se intenţionează la legea alegerilor locale, adică se schimbă regulile foarte repede înainte de a se face aceste numiri. (...)
Nu discut care variantă este mai bună, dar noi avem foarte mari rezerve când apar dorinţe de modificare a unor proceduri exact înainte să se întâmple numirile respective", a declarat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.
A doua zi după ce a fost criticat în raportul MCV pentru că a cerut, fără temei, revocarea şefei DNA şi a şefei Înaltei Curţi, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, o iniţiativă legislativă care vizează schimbarea procedurii de numire a şefilor DNA, Parchetului General şi Înaltei Curţi.
"Vreau să schimbăm mecanismul prin care înainte interveneau preşedintele, ministrul Justiţiei, deci factori politici, deci scoatem de sub incidenţa factorului politic complet şi lăsăm CSM pentru procurori şi Înalta Curte de Casaţie pentru judecătorii Înaltei Curţi să aleagă preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de Secţii.
Cu alte cuvinte, cred că este o propunere care să întărească încrederea în aceste instituţii, să întărească sentimentul, percepţia şi faptul în sine, realitatea, de totală independenţă a justiţiei, scoaterea de sub orice incidenţă a decidenţilor politici în privinţa acestor numiri, în aşa fel încât progresele care s-au făcut până acum să fie consolidate, întârite, şi sigur că anumite slăbiciuni care se constată în moment să fie pe cât posibil îndepărtate", a declarat Tăriceanu.
Cum timpul este limitat, şeful ALDE este de părere că acest proiect de lege "ar avea utilitate mai mare" în cazul în care ar putea să intre în vigoare înaintea numirii noilor procurori şefi la DNA şi la Parchetul General în luna mai, "pentru a se evita astfel influenţa factorului politic".