Noul raport MCV. Instituţiile judiciare, pe piedestal. Parlamentul ne face din nou de râs

Comisia Europeană a dat publicităţii raportul MCV pentru România. Dacă instituţii precum DNA şi Înalta Curte au fost din nou puse pe piedestal, la polul opus s-a aflat Parlamentul, instituţie acuzată că a depus eforturi intense pentru a pune frâne luptei anticorupţie.
Andrei Pricopie
27.01.2016

alte articole

Comisia Europeană (Facebook)
Andrei Pricopie
27.01.2016
Se încarcă player-ul...

Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare din anul 2015 reconfirmă progresele continue şi constante înregistrate de România în toate domeniile evaluate.

Comisia Europeană a constatat progrese susţinute, ce par durabile, în mai multe domenii, progrese realizate în special prin acţiunile întreprinse de principalele instituţii judiciare şi de integritate.

"În ansamblu, sistemul judiciar român a continuat să dea dovadă de profesionalism, demonstrându-şi inclusiv capacitatea de adaptare la schimbările importante aduse Codului de procedură civilă şi Codului de procedură penală, să depună eforturi în vederea unificării jurisprudenţei şi să fie pregătit să apere independenţa sistemului judiciar.

Acţiunile întreprinse de principalele instituţii judiciare şi de autorităţile cu responsabilităţi în materie de integritate în vederea combaterii corupţiei la nivel înalt au oferit în continuare rezultate impresionante. Menţinerea acestei tendinţe este un semn că România realizează progrese durabile în direcţia îndeplinirii obiectivelor", se arată în documentul citat.

În acelaşi timp, raportul a evidenţiat faptul că persistă un sentiment puternic că progresele realizate trebuie consolidate şi fundamentate pe baze şi mai sigure, precum şi multe chestiuni legislative restante şi îndoieli cu privire la consensul politic pe care se sprijină reforma.

"Faptul că mai multe dintre recomandările din raportul privind MCV din 2015 rămân valabile, arată că reforma nu se bucură de consensul deplin necesar pentru asigurarea progresului durabil. Independenţa sistemului judiciar şi respectarea hotărârilor judecătoreşti continuă să fie atacate.

Parlamentul pune sub semnul întrebării reforma codurilor penale, iar deciziile acestei instituţii de a le permite sau nu organelor de urmărire penală specializate în combaterea corupţiei să îi trateze pe parlamentari ca pe oricare alţi cetăţeni nu se bazează nici în prezent pe criterii obiective", arată raportul Comisiei Europene.

S-au adus îmbunătăţiri în ceea ce priveşte măsurile de combatere a corupţiei generalizate, însă nu la scara necesară pentru soluţionarea unei probleme sistemice, anvergura măsurilor şi voinţa politică aferentă fiind insuficiente.

"Reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei continuă să fie chestiuni importante pentru societatea românească, capabile să inspire demonstraţii publice la scară largă, şi este nevoie în continuare de sprijin pentru consolidarea reformei în vederea asigurării caracterului ireversibil al progreselor", se mai precizează în raportul MCV.

Executivul de la Bruxelles salută cooperarea constructivă pe care a avut-o cu autorităţile române pe parcursul anului trecut, precum şi angajamentul politic al guvernului de a continua reformele şi de a combate corupţia.

"Anul 2016 va fi un an-test în multe privinţe. Se va putea evalua cât de profund este ancorată reforma în funcţie de proeminenţa aspectelor legate de integritate în numirile în funcţii de conducere din cadrul sistemului judiciar şi în verificarea candidaturilor la viitoarele alegeri. Continuarea tendinţei de reformă va fi, de asemenea, un indicator de durabilitate. Comisia îşi exprimă dorinţa de a continua să colaboreze îndeaproape cu România pentru atingerea obiectivelor MCV", se mai afirmă în raportul MCV.

După cum ne-am obişnuit în raport sunt făcute o serie de recomandări, pe patru paliere distincte: independenţa justiţiei, reforma sistemului judiciar, integritatea şi lupta împotriva corupţiei.

Guvernul Cioloş nu mai vrea MCV

"Acest al treilea raport anual consecutiv pozitiv dovedeşte caracterul durabil şi sustenabil al reformei în justiţie şi al luptei împotriva corupţiei, fiind un indicator al măsurii în care autorităţile române şi-au asumat şi au îndeplinit obiectivele MCV. În acest sens, considerăm că recunoaşterea progreselor din raportul MCV ar putea fi subliniată mai clar prin introducerea unei perspective de finalizare a acestei monitorizări de către Comisia Europeană.

Astfel, având în vedere concluziile pozitive ale raportului, considerăm că există premisele finalizării procesului MCV prin internalizarea obiectivelor mecanismului la nivelul autorităţilor române, de exemplu, în structura Strategiei Naţionale Anticorupţie.

Reformele prevăzute de MCV, inclusiv lupta împotriva corupţiei, sunt şi trebuie în continuare întreprinse în primul rând pentru societatea românească, dincolo de reperele stabilite prin acest mecanism de cooperare şi verificare. Angajamentul Guvernului de a îndeplini aceste obiective, în beneficiul societăţii româneşti şi al cetăţenilor români, este unul puternic şi fără echivoc", consideră guvernul Cioloş.

Reacţia lui Iohannis

"România se află pe o direcţie ascendentă în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV, angajamentul ţării noastre pentru consolidarea statului de drept şi independenţa justiţiei fiind unul ireversibil", se arată într-un comunicat remis de Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis constată că există, în prezent, o abordare convergentă la nivel european cu privire la progresele semnificative înregistrate de România în combaterea corupţiei. Aceste evaluări se regăsesc şi în raportul GRECO, publicat de Consiliul Europei pe 22 ianuarie.

"Raportul dat publicităţii astăzi de către Comisia Europeană arată că principalele instituţii din domeniul judiciar şi de integritate au continuat să obţină rezultate impresionante în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt. Se confirmă astfel sustenabilitatea eforturilor autorităţilor române şi determinarea de a face reformele necesare pentru societatea românească", se mai precizează în documentul citat.

Iohannis susţine "cu aceeaşi hotărâre continuarea demersurilor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei şi îşi exprimă convingerea că anul 2016 va consolida progresele înregistrate, în beneficiul cetăţenilor".

Pentru a citi integral raportul MCV intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor