Premierul Cioloş a discutat cu ambasadorii UE. MCV-ul, pus pe tapet

Dacian Cioloş li s-a adresat, marţi, ambasadorilor ţărilor UE la Bucureşti, raportul MCV şi intrarea în Schengen figurând printre temele discuţiilor.
Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)
Ana Ion
02.02.2016

Premierul Dacian Cioloş a avut marţi, la ambasada Olandei, o întâlnire cu ambasadorii statelor membre UE, pe tema preşedinţiei olandeze a Consiliului Uniunii Europene. În cadrul discuţiilor, premierul a abordat şi controversata problemă a Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie (MCV), susţinând înlocuirea acestuia cu un alt mecanism, intern, de garantare a bunului mers în justiţie, relatează digi24.ro.

"Am discutat despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare în justiţie (MCV) şi am explicat de ce România consideră că trebuie să ne gândim la un mecanism de internalizare a acestui mecanism de control al comisiei în procedurile uzuale ale comisiei în acest domeniu, explicând şi de ce considerăm că România este în continuare un candidat important pentru întărea în spaţiul Schengen.", a declarat Cioloş.

Alte subiecte abordate de premier în discuţiile cu ambasadorii ţărilor UE au vizat priorităţile guvernului pe anul în curs în domeniul economic, reforma administraţiei şi pregătirea României pentru a asigura preşedinţia UE în 2019, problema refugiaţilor şi situaţia din Republica Moldova.

Reamintim că ultimul raport MCV pe ţară a fost, ca de obicei, laudativ la adresa instituţiilor anticorupţie şi critic la adresa Parlamentului.

În ceea ce priveşte utilitatea MCV - raport ale cărui concluzii nefavorabile olandezii de exemplu le-au invocat în trecut pentru a se opune intrării României în Schengen - părerile sunt împărţite. În timp ce unii politicieni şi guvernul Cioloş cer renunţarea la MCV, voci proeminente ale societăţii susţin că MCV-ul este absolut necesar căci, în contextul actual, nu se poate garanta o ireversabilitate a reformelor din ţara noastră iar nemonitorizaţi, parlamentarii noştri sunt capabili de... multe.

"Din păcate, am văzut de ce sunt capabili parlamentarii noştri atunci când nu se simt monitorizaţi", declara recent Laura Ştefan, coordonator al activităţilor anticorupţie pentru Expert Forum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor