Laura Ştefan: Am văzut de ce sunt capabili parlamentarii noştri atunci când nu se simt monitorizaţi

Există în ţara noastră instituţii generatoare de incertitudine, iar pe primul loc între acestea se află, deloc surprinzător, Parlamentul, potrivit noului raport MCV pe 2015.
Laura Stefan
Laura Stefan (Epoch Times România)

Mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV) pentru România trebuie menţinut în continuare având în vedere că, în contextul actual, nu se poate garanta o ireversabilitate a reformelor din ţara noastră, a susţinut, în cadrul unui interviu acordat României Libere, Laura Ştefan, coordonator al activităţilor anticorupţie pentru Expert Forum.

"Raportul a fost, ca de obicei, corect. Din păcate, ne arată ceea ce ştim, că există instituţii în ţara noastră care sunt generatoare de incertitudine şi pe locul I se află Parlamentul. Aşa că, indiferent câtă muncă bună fac DNA, ANI, Înalta Curte, Curtea Constituţională, dacă Parlamentul şi Guvernul nu asigură certitudinea legislativă şi instituţională, pentru ca aceste instituţii să-şi facă treaba, va exista întotdeauna un semn de întrebare asupra ireversibilităţii reformelor din România.

Şi acest semn de întrebare, care persistă, este şi justificarea pentru menţinerea MCV în privinţa României. (...) Important însă este să evităm declaraţiile tranşante cu privire la momentul ridicării monitorizării României, pentru că, din păcate, am văzut de ce sunt capabili parlamentarii noştri atunci când nu se simt monitorizaţi", a declarat Laura Ştefan.

Este important pentru România să înţeleagă, potrivit expertei, că pentru cetăţenii săi corupţia este încă o temă principală de îngrijorare. Şi nu este vorba doar de marea corupţie, ci şi de corupţia de la nivel mic şi mediu, corupţia cu care românii interacţionează în fiecare zi în sistemul medical, administrativ etc.

"Este important să înţelegem că încă avem o problemă serioasă cu acest flagel, (...) una de experienţă directă, dacă ne uităm la statisticile judiciare. (...) Mi se pare crucial pentru România şi cred că în acest moment susţinerea luptei anticorupţie este o prioritate în ţara noastră", a subliniat Laura Ştefan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne