Parlamentul, oaia neagră a României. Iniţiativa pentru o Justiţie Curată: MCV, garanţia continuării reformelor
alte articole
Organizaţiile membre ale Iniţiativei pentru o Justiţie Curată - Expert Forum, Freedom House România şi Centrul Român de Politici Europene - consideră că observaţiile, concluziile şi recomandările cuprinse în cel mai recent raport publicat de către Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) reflectă corect şi obiectiv progresele şi dificultăţile legate de justiţie şi integritate în România.
"Credem că aprecierile pozitive legate de principalele instituţii menţionate în raport sunt rezultatul unei activităţi susţinute a acestora pentru a preveni şi combate corupţia. Eforturile unor instituţii precum ANI sau DNA au rezultat într-un număr semnificativ de cazuri de corupţie sau probleme de integritate identificate, care au vizat oficiali de la toate nivelurile, fie că vorbim de primari, parlamentari sau miniştri. Ca şi în cazul rapoartelor anterioare, activitatea Parlamentului ridică cele mai multe critici din punctul de vedere al integrităţii şi al respectării procedurilor legale.
Pe de o parte, Parlamentul este responsabil pentru faptul că mai multe acte normative care ar putea finaliza procesul de implementare a Noului Cod Penal trenează de mai bine de doi ani în procedura de dezbatere, în timp ce anumite modificări controversate au avut prioritate. Parlamentarii au contribuit la blocarea mai multor proceduri legate de ridicarea imunităţii parlamentare şi au refuzat punerea în aplicare a unor decizii ale instanţelor de judecată, care ar fi condus la terminarea mandatelor unora dintre membrii Parlamentului", au transmis cele trei ONG-uri.
Deşi au existat poziţii publice, atât în 2016, cât şi anii trecuţi, care consideră că Mecanismul de Cooperare şi Verificare ar trebui eliminat, organizaţiile membre ale Iniţiativei pentru o Justiţie Curată consideră că acesta reprezintă o garanţie pentru continuarea reformelor în domeniul justiţiei din România.
"Eliminarea unui instrument extern de audit, obiectiv şi independent ar putea conduce la o blocare a progreselor înregistrate de România în ultimul deceniu", au subliniat organizaţiile.