Parlamentul, oaia neagră a României. Iniţiativa pentru o Justiţie Curată: MCV, garanţia continuării reformelor

Menţinerea MCV pentru România reprezintă garanţia continuării reformelor, susţin membrii Iniţiativei pentru o Justiţie Curată.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Organizaţiile membre ale Iniţiativei pentru o Justiţie Curată - Expert Forum, Freedom House România şi Centrul Român de Politici Europene - consideră că observaţiile, concluziile şi recomandările cuprinse în cel mai recent raport publicat de către Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) reflectă corect şi obiectiv progresele şi dificultăţile legate de justiţie şi integritate în România.

"Credem că aprecierile pozitive legate de principalele instituţii menţionate în raport sunt rezultatul unei activităţi susţinute a acestora pentru a preveni şi combate corupţia. Eforturile unor instituţii precum ANI sau DNA au rezultat într-un număr semnificativ de cazuri de corupţie sau probleme de integritate identificate, care au vizat oficiali de la toate nivelurile, fie că vorbim de primari, parlamentari sau miniştri. Ca şi în cazul rapoartelor anterioare, activitatea Parlamentului ridică cele mai multe critici din punctul de vedere al integrităţii şi al respectării procedurilor legale.

Pe de o parte, Parlamentul este responsabil pentru faptul că mai multe acte normative care ar putea finaliza procesul de implementare a Noului Cod Penal trenează de mai bine de doi ani în procedura de dezbatere, în timp ce anumite modificări controversate au avut prioritate. Parlamentarii au contribuit la blocarea mai multor proceduri legate de ridicarea imunităţii parlamentare şi au refuzat punerea în aplicare a unor decizii ale instanţelor de judecată, care ar fi condus la terminarea mandatelor unora dintre membrii Parlamentului", au transmis cele trei ONG-uri.

Deşi au existat poziţii publice, atât în 2016, cât şi anii trecuţi, care consideră că Mecanismul de Cooperare şi Verificare ar trebui eliminat, organizaţiile membre ale Iniţiativei pentru o Justiţie Curată consideră că acesta reprezintă o garanţie pentru continuarea reformelor în domeniul justiţiei din România.

"Eliminarea unui instrument extern de audit, obiectiv şi independent ar putea conduce la o blocare a progreselor înregistrate de România în ultimul deceniu", au subliniat organizaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne