Tăriceanu: Procesul lui Dragnea, ca şi decizia Înaltei Curţi, sunt acţiuni eminamente politice

Dosarul "Fraudă la Referendum", în care şeful PSD a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, este unul politic, este de părere al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu, PNL
Călin Popescu Tăriceanu, PNL (Epoch Times România)

Atât dosarul preşedintelui PSD Liviu Dragnea, cât şi decizia definitivă de condamnare dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în acest caz, sunt acţiuni eminamente politice, acuză şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

„Principiile statului de drept ne obligă să respectăm decizia oricărei instanţe judecătoreşti, cu precădere atunci când este una definitivă, dar, în acelaşi timp, avem dreptul şi chiar obligaţia să exprimăm un punct de vedere politic, mai ales că o facem pentru apărarea democraţiei şi a pluralismului, aflate de mai multă vreme în România într-un pericol vizibil şi notoriu. Procesul intentat lui Liviu Dragnea, ca şi decizia ÎCCJ, sunt acţiuni eminamente politice, ele reprezentând un unicat nedorit în lumea civilizată.

Practici democratice devenite tradiţionale au consacrat rolul partidelor de a mobiliza cetăţenii la vot pe baza convingerilor politice şi argumentelor conţinute în programele şi proiectele cu care liderii de partid se prezintă în campaniile electorale. Dacă am lua drept model de comportament politic pentru viitor acuzaţiile aduse lui Liviu Dragnea în dosarul "Referendum", partidele ar fi paralizate şi nu şi-ar mai putea desfăşura comunicarea cu cetăţenii.

Aceste interpretări absolut originale sunt parte a unei acţiuni concertate, prin care în procesul alegerilor intervin instituţii de forţă ale statului care cenzurează "de facto" puterea politică, în loc ca lucrurile să stea invers. Am putea spune că, sub lozinca luptei anticorupţie, instituţii de forţă ale statului fac o preselecţie nemaiîntâlnită a candidaţilor şi viitorilor aleşi”, a scris Tăriceanu, pe contul său de Facebook.

Dat exemplu negativ în raportul MCV pentru că a cerut revocarea şefei DNA şi a şefei Înaltei Curţi şi cunoscut pentru poziţiile sale critice la adresa Justiţiei, Tăriceanu susţine că, "de multă vreme, a fost o voce singulară în a trage semnale de alarmă privind dezechilibrul puterilor în stat şi acapararea nedemocratică a puterii politice de către forţele oculte".

„La semnalele mele, în marea ei majoritate, clasa politică s-a mulţumit cu rolul de spectator. Cred că, indiferent de apartenenţa politică, a venit momentul când trebuie să acţionăm solidar pentru salvgardarea libertăţilor câştigate cu multe sacrificii la Revoluţie.

Pe lângă aspectele menţionate, condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul "Referendumul" poate induce în mod pervers la o concluzie revoltătoare: la referendumul din 2012, românii NU l-au vrut demis pe Băsescu, pentru că în realitate Liviu Dragnea ar fi falsificat indirect rezultatele votului”, a adăugat Tăriceanu.