Liviu Dragnea devine primul preşedinte PSD în funcţiune condamnat penal

Devenit preşedinte al celui mai mare partid din România în timp ce avea dosar penal pe rol, Liviu Dragnea aşteaptă vineri verdictul în dosarul fraudării referendumului pentru demiterea preşedintelui Băsescu.
Liviu Dragnea (Florin Chirilă/Epoch Times)
Loredana Diacu
22.04.2016

UPDATE: Liviu Dragnea a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din 2012. În plus faţă de cei doi ani de închisoare pe care nu îi va executa, preşedintele PSD a fost obligat de instanţă la plata a 550 lei cheltuieli de judecată.

***

Condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul fraudării referendumului din 2012, preşedintele PSD Liviu Dragnea aşteaptă astăzi sentinţa magistraţilor Înaltei Curţi, care au judecat apelul în acest dosar.

Ultimul termen în dosar a fost pe 8 aprilie a.c., magistraţii rămânând în pronunţare.

Reamintim că Liviu Dragnea este acuzat că ar fi fraudat scrutinul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Alături de liderul PSD, alte circa 70 de persoane îşi aşteaptă astăzi verdictul.

Dosarul Referendumul

Dosarul Referendumul, în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din Teleorman, Vrancea şi Gorj, observatori din partea unor ONG-uri, precum şi membri de partid care l-ar fi ajutat pe actualul şef al PSD, a fost înregistrat la ÎCCJ în 7 octombrie 2013 iar judecarea cauzei a început în 15 noiembrie.

Dragnea a fost acuzat de procurori că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, din 29 iulie 2012, care să garanteze validarea acestuia.

În conformitate cu DNA, Dragnea ar fi creat şi coordonat un sistem naţional de influenţă prin care ar fi fraudat votul la referendum, din anchetele procurorilor reieşind că acesta ar fi folosit 10 metode diverse în scopul fraudării votului - precum votul multiplu, turismul electoral, dar şi falsificarea de semnături.

Din anchetă a reieşit că pe listele electorale erau zeci de semnături falsificate care vizau persoane plecate în străinătate, în vârstă, bolnave, nedeplasabile, sau chiar decedate. Autorităţile locale s-au mobilizat atât de exemplar încât în unele localităţi prezenţa la urne a fost de 185%.

Procurorii DNA susţin că dispoziţiile date de Liviu Dragnea erau executate de către primarii USL, liderii din teritoriu ai USL sau de către preşedinţii secţiilor de votare. Dragnea ar fi fost susţinut în fraudarea Referendumului de aproape 100 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, judeţele monitorizate de procurori.

Conform rechizitoriului, după ce Liviu Dragnea transmitea mesajele către liderii locali sau preşedinţii secţiilor de votare, aceştia intrau în acţiune şi duceau alegătorii la vot sau fraudau votul.

În mai 2015, Înalta Curte l-a condamnat pe Liviu Dragnea la un an de închisoare cu suspendare, însă decizia a fost atacată la completul de cinci judecători al instanţei supreme care se pregăteşte acum să dea decizia finală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor