Băsescu: BOR e implicată în susţinerea PSD în campanie. Ponta nu a lăsat vreo icoană nepupată în România

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în campania electorală pentru prezidenţiale susţinându-i pe social-democraţi, a acuzat vineri seara preşedintele Traian Băsescu, într-un interviu la Realitatea TV.

"Biserica Ortodoxă este evident implicată în campanie. Eu nu o critic, este greu să critici Biserica Ortodoxă, la cât este de populară", a precizat Traian Băsescu.

Şeful statului susţine că BOR este implicată în susţinerea PSD în campanie, menţionând că nu vede altă explicaţie dincolo de interesele financiare susţinute de Guvernul Ponta. În viziunea sa, de data aceasta s-a mers prea departe cu implicarea bisericii în campanie.

Pe de altă parte, Traian Băsescu a evidenţiat că nici Victor Ponta "nu a lăsat vreo icoană nepupată în România".

Şeful statului a ţinut să sublinieze că în mandatul său a sprijinit Biserica Ortodoxă, dând ca exemplu împăcarea cu Biserica de la Ierusalim.

"Patriarhul nu mai era pomenit în slujbele de la Ierusalim. Împăcarea cu Biserica de la Ierusalim s-a întâmplat datorită mie", a declarat Traian Băsescu.

La finalul interviului, preşedintele a precizat că este o persoană care crede în Dumnezeu, însă, dat fiind specificul activităţii pe mare, relaţia sa cu Divinitatea este una directă, fără intermediul preoţilor.

Într-o şedinţa recentă a Executivului, Secretariatul General al Guvernului a luat 14 milioane de lei din Fondul de rezervă al ţării, banii fiind distribuiţi pentru finanţarea a 13 mănăstiri, catedrale şi centre eparhiale. Guvernul a mai dispus şi anterior, pe 15 octombrie, alocarea a 6.000.000 de lei pentru finanţarea a doua catedrale din Madrid şi Barcelona, a Mănăstirii Lainici din judeţul Gorj şi a Catedralei Greco-Catolice din Cluj-Napoca.