Previziuni sumbre - Justiţia în lanţuri. Macovei, despre cel mai rău scenariu pentru România după alegeri

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Monica Macovei, candidat independent la prezidenţiale, a vorbit marţi, în cadrul unui interviu acordat publicaţiei Revista 22, despre cel mai rău scenariu pentru România după alegerile din 16 noiembrie, un scenariu sumbru în care Justiţia, în frunte cu DNA, vor deveni ineficiente şi se vor pune la dispoziţia PSD şi a baronilor săi penali, care vor acapara astfel toată puterea în stat, având mână liberă să prăduiască în continuare ţara.

"În principal, ar fi vorba de înlăturarea şefilor DNA şi înlocuirea lor cu marionete politice, după modelul Tiberiu Niţu, prietenul lui Ponta, care, de când e la conducerea Parchetului General, nu a făcut nimic – adică a făcut: a blocat dosarele referendumului şi a dat NUP-uri pe bandă rulantă. În al doilea rând, e vorba despre modificările legislative prin care independenţa justiţiei să fie pusă între paranteze, să se blocheze marile dosare de corupţie. Acesta este adevăratul proiect de ţară al lui Ponta şi al PSD, pe care îl urmăreşte cu extraordinară consecvenţă din 2012 încoace. De asta este periculos Ponta: prin el, PSD, cu baronii săi penali, va ajunge să aibă toată puterea, să controleze şi să domine toată ţara, să poată fura după pofta inimii, fără să-i mai deranjeze procurorii", a declarat Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei este de părere că oricare dintre candidaţi, cu excepţia sa, va găsi o formulă să-l revoce, de exemplu, pe procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, sau pe şefii de secţii, cum a încercat premierul Ponta cu procurorul Lucian Papici, atunci când acesta a finalizat dosarul vicepremierului Liviu Dragnea, cu frauda la referendum. Acest lucru se poate realiza fără şeful DNA, care este doar consultat şi atât.

"Dacă e un preşedinte care vrea într-adevăr ca justiţia să meargă mai departe, independentă, atunci nu va revoca, pentru că el poate să respingă cererea motivat ori de câte ori trebuie sau nu va accepta o numire. E foarte important preşedintele, pentru că are această putere, să revoce sau să nu revoce, să numească sau să nu numească. Eu spun că sunt singura care crede în independenţa justiţiei: am făcut DNA, l-am adus pe Daniel Morar, care a fost foarte ferm şi foarte hotărât şi, cum se spune, este fără mamă, fără tată. Morar a crescut procurori de felul acesta, care au lucrat independent şi profesionist, indiferent de politicianul respectiv şi de partidul din care era, inclusiv din cel de la putere chiar atunci, în 2005 şi 2006", a subliniat Monica Macovei.